Planta de primăvară adorată de români care a ajuns să fie mai scumpă decât carnea de porc. Se vinde bine în toate pieţele

de: Cătălina Burghelea
26 02. 2023

O plantă de primăvară a ajuns să fie mai scumpă decât carnea de vită! Românii o găsesc în toate piețele, în această perioadă, dar prețurile sunt exorbitante, având în vedere că s-au majorat cu circa 40% în ultimul an, depășind prețul unui kilogram de ceafă de porc.

O plantă de primăvară renumită a ajuns să fie mai scumpă decât carnea de vită sau ceafa de porc

În serele din Matca, județul Galați, este forfotă nonstop, mai ales acum, în prag de primăvară, când agricultorii pregătesc răsadurile. Din cauză că cel mai mare bazin legumicol din România a fost afectat de căderile de zăpadă, prețurile vor fi mai mari în toate piețele, spun agricultorii. Ce trufunda a ajuns să fie mai scumpă decât carnea de porc?

Cu cât se vinde un kilogram de urzici în 2023

Recomandate de medici pentru efectele sale curative, urzicile costă foarte mult în 2023! Un singur kilogram ajunge să fie vândut cu peste 40 de lei, comparativ cu primăvara anului trecut, când puteai cumpăra kilogramul cu circa 25 de lei. Iată că, în prezent, prețul lor în piețe este mult mai mare decât al cărnii de vită sau al cefei de porc. Și restaurantele servesc preparate din urzici, iar prețul unei porții ajunge la 35 de lei.

Beneficii numeroase pentru organism

Deși este scumpă, trufandaua de primăvară are o serie de beneficii pentru organism, fiind recunoscută pentru efectele sale curative. Folosită ca plantă tămăduitoare de bunici, urzica şi-a căpătat faima de buruiană „bună la toate”. Foarte puţine sunt afecţiunile pentru care medicina naturistă nu indică măcar un remediu pe bază de urzici.

De ce toți medicii recomandă această trufanda

Datorită conținutului bogat de vitamine, substanţe proteice, azotoase, glucide, acizi, săruri minerale, clorofilă şi aminoacizii esenţiali (toată seria), planta are numeroase utilizări în medicina naturistă. Din urzici se pot face rețete delicioase și gustoase, cum ar fi ghiveci, tocăniță, borș, salate etc.

„Este anotimpul lor. Pot fi recoltate până când înfloresc, adică la vară. Este un moment potrivit să beneficiem de calităţile lor terapeutice”, a precizat specialistul în fitoterapie, Elena Badea, pentru Adevărul.

Urzicile sunt un remediu excelent împotriva anemiei şi oboselii, fiind bogate în fier. La fel de renumită este capacitatea plantei de a opri sângerările uşoare, grație proprietăţilor sale hemostatice.