Planta care te scapă de depresie. Din păcate, românii o ocolesc. Ce secret ascunde

de: Saleh Adina
27 01. 2021

Aceasta este planta care te scapă de stres și de depresie. Are un efect foarte puternic de calmare fiind un adevărat panaceu în acest sens.

Rhodiola Rosea, planta cu efect antistres

Dintotdeauna plantele au fost folosite în medicina tradițională, cu scopul de a trata si vindeca anumite boli. Oamenii foloseau plantele medicinale pentru a trata diverse afecțiuni sau a ameliora durerile sau a reduce stresul și a calma stările nervoase.

Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că între toate remediile cu efect anti-stres, planta Rhodiola Rosea are un rol important.

În medicina traditională, Rhodiola Rosea, cunoscută şi cu numele de „rădăcină de aur” sau „rădăcină de trandafir”, este folosită de sute de ani.

Planta este cunoscuta de pe vremea romanilor și a vechilor greci, iar primul care a scris despre ea a fost renumitul Dioscorides. Aceste popoare o foloseau cu scopul de a combate oboseala, de revigorare fizică și psihica, dar și pentru a combate mahmureala.

Planta Rhodiola Rosea stimulează memoria

Recent, cercetările au demonstrat că planta Rhodiola ajuta la stimularea memoriei și scade hormonii de stres din organism. Se consumă sub formă de ceai, care poate fi diluat cu suc de portocale, pentru a-i diminua gustul ușor neplăut. În magazinele de specialiate există și capsule pe bază de Rhodiola sau tinctură din extract de această plantă.

Rhodiola, contraindicații și beneficii

Trebuie reținut faptul că, Rhodiola nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor acre alăptează, dar nici acelora care intenționează să conceapă un copil.

În ce privește beneficiile, Rhodiola Rosea sporește și imunitatea și întărește sistemul imunitar și sistemul nervos, pe lângă cele deja enumerate de a combate stresul si depresia.

În studiile făcute de cercetători s-a demonstrat că extractele de Rhodiola pot crește distribuția precursorilor de serotonina, triptofan si 5-hidrozitriptofan, catre creier. Serotonina este un neurotransmitator chimic, implicat în multe functii, printre care contracția muschilor netezi, reglarea temperaturii corpului, a apetitului, a percepției durerii, a comportamentului, tensiunii arteriale și a respirației.

Când aceasta substanță se află în limite normale, conferă o stare de multumire și confort mental. Însă atunci când nivelul acesteia este prea ridicat sau prea scăzut, poate duce la apariția depresiei. Astfel că, rhodiola a fost folosită de oamenii de știință în combinatie cu antidepresivele pentru a reface echilibrul mental și a îmbunățați starea psihică.

Întrebuințarile acestei plante în trecut

Rhodiola este folosită în China de mii de ani, iar împarații chinezi trimiteau expeditii in Siberia, cu scopul de a le aduce „radacina de aur” pentru a o folosi apoi în preparatele lor medicinale. În Asia Centrală se prepara o infuzie din Rhodiola Rosea,pentru tratarea răcelii și a gripelor, iar în Mongolia se trata cu aceasta plantă tuberculoza și cancerul.

Rhodiola Rosea este o plantă cunoscută și în medicina traditională din anumite țari din Europa de Est. Este apreciată pentru capacitatea ei de a stimula sistemul nervos, a reduce depresia, de asemenea de a crește rezistența la efort și capacitatea de muncă, de a elimina oboseala si a preveni răul de înălțime.