Planetă se topește la propriu. Temperaturi afircane, lângă Polul Nord
Record de căldură la doi pași de Polul Nord! Ziua de duminică a intrat în istoria temperaturilor calde. Maxima atinsă în ziua indicată a fost de 21 de grade Celsius în localitatea Alert, cea mai nordică așezare permanentă din lume.
21 de grade Celsius la doi pași de Polul Nord
Temperaturi-record în cea mai nordică așezare permanentă din lume. Este vorba de Alert, la doar 900 de kilometr de Polul Nord. Temperatura maximă s-a înregistrat în cursul zilei de duminică și a fost de 21 de grade Celsius. „Este fără precedent din punct de vedere statistic, este unul dintre sutele şi sutele de recorduri doborâte de încălzirea globală”, a precizat pentru AFP Armel Castellan, meteorolog în cadrul Ministerului canadian al Mediului.
”Este un record absolut, nu s-a mai întâmplat niciodată asta”, a declarat Castellan, mai apoi a subliniat că luni s-au înregistrat 20 de grade. În cursul zilei de marți, termometrele au urcat la 17, 6 grade la orala locală de 16:00 (20:00 GMT)”şi poate creşte în continuare”, au afirmat specialiștii. „Nu este exagerat să o denumim un val de căldură arctică”, a afirmat, pentru AFP, David Phillipd, climatolog principal în Ministerul canadian al Mediului, după care a subliniat și faptul că este vorba ”de recorduri înregistrate în fiecare dintre aceste zile”.
Temperaturile mari sunt rezultatul unui vârf de presiune ridicată
Media pentru luna iulie în Alert este de fel de 3,4 grade Celsius, iar media temperaturilor maximeeste de 6,1 grade Celsius. Temperaturile atât de mari precum cele 21 de grade Celsius indicat duminică sunt de-a dreptul înfricoșătoare, conform lui Castellan, mai ales că ”avem temperaturi mult mai ridicate ca de obicei de o săptămână şi jumătate”. Procentul record precedent a fost de 20 de grade Celsius, pe data de 8 iulie în anul 1956.
Începând cu anul 2012, temperaturile cuprinse între 19 și 20 de grade Celsius au fost înregistrate în numeroase zile la acea stație ce a fost situată pe țărmul Oceanului Artic. Actualul val de căldură este un rezultat al ”unui vârf de presiune ridicată” deasupra Groenlandei, care este ”destul de atipică” şi ”accentuată de vânturile din sud” deasupra Oceanului Arctic, a punctat Castellan.