Plăcintă dobrogeană, reţeta bunicii. Ce trebuie să faci pentru o crustă crocantă şi rumenă

de: Sabina Anastasia
30 03. 2023

Plăcintă dobrogeană, reţeta bunicii. Tu știi ce să faci pentru a te bucura de o crustă crocantă și rumenă a desertului? Playtech Știri îți explică trei secrete de care ar trebui să ții cont, dacă vrei ca toată lumea să se ridice mulțumită de la masă. Urmărind indicațiile din materialul de astăzi, este imposibil să dai greș!

Secrete pentru o plăcintă crocantă

Plăcinta – indiferent dacă este dulce sau sărată – se numără printre preparatele preferate ale românilor. De multe ori, este nelipsită din casele gospodinelor. Rețeta tradițională de plăcintă dobrogeană este, probabil, cea mai simplă și, fără îndoială, mereu pe placul tuturor celor care gustă din desert.

Dacă și tu te-ai întrebat care este secretul gospodinelor din Dobrogea pentru o plăcintă cu crustă crocantă și rumenă, Playtech Știri elucidează misterul. Există trei lucruri de care ar trebui să ții cont, pentru a obține un astfel de rezultat. Primul are legătură cu foile de plăcintă, care trebuie mereu unse cu unt topit pe fiecare parte.

Înainte de a pune plăcinta în cuptor, este esențial să o ungi cu ou bătut și lapte. Mixul va ajuta la menținerea texturii crocante a crustei desertului. Evită să tai plăcinta imediat după coacere. Dacă o lași să se răcească, va fi mai crocantă, spun cele mai experimentate gospodine.

În rândurile de mai jos, Playtech Știri îți prezintă o rețetă de plăcintă dobrogeană care te va încânta. Nu doar pe tine, ci și pe toți cei care vor gusta din ea. Dacă vei respecta indicațiile de mai jos, nu vei da greș!

Plăcintă dobrogeană, reţeta bunicii

Ingrediente:

  • 1 pachet foi subțiri de plăcintă (450 grame);
  • 500 g telemea sărată și veche de oi;
  • 3 ouă mari;
  • 100 grame smântână fermentată (25% grăsime);
  • 100 grame unt;
  • 100 ml lapte.

Mod de preparare:

  1. Se dă brânza telemea prin răzătoarea mare.
  2. Se amestecă brânza telemea rasă cu smântână fermentată și cu două ouă bătute.
  3. Se dă amestecul la frigider.
  4. Se decongelează, între timp, foile de plăcintă.
  5. Se topește untul, într-o cratiță, la flacără mică, pe aragaz.
  6. Se ia câte o foaie de plăcintă și se unge cu untul topit și răcit.
  7. Se repetă pasul anterior până la obținerea a trei foi de plăcintă.
  8. Se așează cele trei foi de plăcintă una peste alta, între ele punându-se umplutură de brânză.
  9. Se rulează foile de plăcintă și se sigilează capetele.
  10. Se așează foile de plăcintă rulate, în formă circulară, într-o tavă unsă cu unt.
  11. Se bate oul rămas cu lapte, iar mixul se toarnă peste plăcintă.
  12. Se înțeapă plăcinta din loc în loc, cu scobitoarea sau furculița.
  13. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
  14. Se introduce plăcinta în cuptor, după ce se absoarbe mixul de ou cu lapte.
  15. Se lasă plăcinta cu brânză la copt pentru 40-45 de minute.

Plăcinta dobrogeană cu brânză se poate servi atât caldă, cât și rece. Poate fi mâncată așa cum ai scos-o din cuptor sau alături de alte produse, precum cafea sau ceai, în funcție de preferințele pe care le ai. Poftă bună!