Automat de pizza și pe străzile din România. Te servește în două minute și jumătate

Automat de pizza și pe străzile din România. Te servește în două minute și jumătate

Pizza la tonomat: introduci banii, apeși pe buton și în 2 minute și jumătate, o mașină automată italiană îți va oferi o pizza proaspăt făcută.

O asemenea „mașină” poate fi văzută la Timișoara. A fost achiziționată de tineri antreprenori, pasionați de tehnologie, care au plătit pentru aparat 30.000 de euro, bani pe care speră să-i recupereze în câțiva ani dacă numărul de clienți va crește, după cum mărturiseau recent într-un reportaj Pro Tv.

Aparatul de pizza este „opera” a trei italieni, Marco Pilati, Pierluigi Malfatti și Claudio Torghele care au obținut în 2003 brevetul de la Oficiul American de Patente și Mărci.

„Face aluatul în 40 de secunde, pornind de la făină și apă. Apoi mașina formează automat aluatul pe o farfurie, un alt aparat se întinde pe un sos de roșii, iar un compartiment frigorific se deschide și adaugă ingrediente precum brânză și pepperoni. Apoi, aparatul se deschide și trimite pizza jos într-un cuptor cu infraroșu personalizat, care îl coace într-un singur minut.”

Claudio Torghele

 Cum s-a născut ideea unui tonomat de pizza

Mașina, numită „Let’s Pizza”, poate fi încărcată cu ingrediente care să ajungă pentru prepararea a 100 de pizza. Tonomatul trimite operatorilor un mesaj text când scade nivelul de ingrediente.

Claudio Torghele, fost partener într-o companie care fabrica paste făinoase, a avut ideea mașinii care să fabrice pizza în timp ce călătorea în S.U.A., unde a observat mai multe automate care livrau diverse produse.

„Urmărind stilul american, m-am gândit: de ce nu fac o mașină automată de paste. Și apoi  mi-a venit un alt gând: de ce nu facem pizza, cu un brand. Toată lumea cunoaște pizza.”

Claudio Torghele

Despre faptul că unii clienți pot avea rezerve să consume pizza dintr-un automat, Claudio Torghele spune că are un gust bun.

„Când oamenii mănâncă pizza, spun că este mai bine decât se aștepta. Sunt italian și, desigur, există multe pizzerii care fac pizza bună. Dar pot spune că este o pizza bună.”

Claudio Torghele

Tonomat sau pizzerie?

Chiar dacă savurează pizza preparată de automatul creat alături de colaboratorii săi, Claudio Torghele mărturisea într-un interviu prezentat de site-ul Fast Company că nu a renunțat la pizzeria din cartierul în care locuiește.

„Sâmbăta, mă duc să servesc pizza la pizzerie cu familia mea. Dar dacă sunt în birou și există o mașină în fața mea și mi-e foame, pot să împing un buton și să iau o pizza.”

Claudio Torghele