Piure de post, rețetă specială. Așa de bun nu ai mai mâncat vreodată 

de: Anca Lupescu
04 04. 2024

Cu siguranță ai mai mâncat piure de post și știi foarte bine că nu se compară cu cel normal, făcut cu lapte și unt. Cu toate acestea, există câteva trucuri prin care îl poți la fel de bun ca un piure care conține produse lactate. Cum să obții acea textură pufoasă și acel gust delicios, fără să folosești unt sau lapte. 

Cum să faci piure de post

Această rețetă de piure de cartofi de post nu conține unt sau lapte, dar are aceeași textură pufoasă și același gust delicios. 

Vei avea nevoie de:

  • 6 cartofi
  • 1 ceapă mare
  • 2 căței de usturoi
  • 100 g margarină vegetală
  • 1 cană de lapte de soia neîndulcit
  • Sare
  • Piper

Pentru această rețetă, curăță și spală cartofii, apoi taie-i în cubulețe și pune-i la fiert într-o oală cu apă și sare. Lasă cartofii să fiarbă bine, verificând dacă s-au gătit cu o furculiță sau un cuțit.

Vezi și: Meniu de post pentru o săptămână. Idei de rețete sățioase și delicioase

Când sunt gata, după cam 20 de minute, oprește focul. Într-o tigaie, topește margarina și călește ceapa tocată mărunt. Adaugă și usturoiul și lasă totul să se gătească câteva minute. 

Scurge apa de la cartofi, adaugă ceapa și usturoiul călit. Folosește un instrument de zdrobit cartofii sau chiar un mixer electric pentru a forma piureul.

Adaugă laptele, sare și piper, continuă să omogenizezi totul și termină piure-ul adăugând pătrunjel tocat fin sau fulgi de chilli când îl servești. 

Poți să mănânci piureul cu chifteluțe de post, cu pește în zilele de dezlegare, cu șnițel din soia sau cu un ghiveci de legume. 

Ce să mănânci în post

Postul Paștelui durează 40 de zile și presupune abstinența de la carne, brânzeturi și produse animale. În această perioadă, credincioșii se apleacă spre relația lor cu Dumnezeu și lasă deoparte plăcerile și distracțiile lumești.

Vezi și: Alimentele de post care au cele mai puține calorii. Așa vei slăbi imediat

De aceea, oamenii mănâncă mai multe fructe și legume, lasă plăcerea meselor deoparte, se roagă mai mult, se străduiește să fie smeriți, milostivi și să fie mai atenți la nevoile celor din jur. 

Dacă ai dificultăți în a mânca de post, iată câteva idei din care te poți inspira:

‍Risotto. Acesta este un fel de mâncare foarte delicios și nu este chiar atât de greu de preparat. Lasă deoparte vinul și parmezanul, adaugă ciuperci aromate și leagă orezul cu puțin ulei de măsline.

Dacă obișnuiai să faci fripturi cu legume la cuptor, atunci poți continua să faci același gen de mâncare, renunțând la carne. Folosește șnițele de soia, ardei gras, morcovi, cartofi, conopidă și broccoli. Stropește totul cu ulei și pune la cuptor și ai rezolvat cina pentru toată familia.

Vezi  și: Alimentele adorate de români, periculoase pentru sănătate. Specialiștii avertizează, nu le mai consuma crude

Dacă te-ai săturat de tocănițe și ghiveci de legume, poți face un curry cu cartofi. Pune năut, cartofi albi, cartofi dulci, mazăre și orice alte legume dorești. Folosește lapte de cocos și pudră de curry. Poți face pe lângă niște turte de post pe care să le ungi cu ulei și usturoi.  

‍O altă masă foarte simplă și rapidă este spaghete cu sos de roșii, busuioc și usturoi. Tot ce trebuie să faci este să fierbi pastele preferate, aruncă o conservă de roșii într-o tigaie cu puțin ulei. Adaugă fulgi de chilli, sare și un strop de zahăr, oregano, busuioc uscat și usturoi. Dă un clocot, adaugă pastele fierte și pune pe deasupra busuioc proaspăt.