Pisica ta nu se poate uita în ochii tăi? Mesajul pe care îl transmite e mai profund decât credeai

de: Cătălina Burghelea
29 10. 2022

De ce animalul tău de companie nu vrea să se uite în ochii tăi? În aproape orice casă găsim un câine sau o pisică. Deși ambele specii sunt extrem de îndrăgite de multă lume, comportamentele lor diferă considerabil. O părere tot mai des răspândită este aceea că, spre deosebire de câini, care se atașează de stăpân, felinele tind să rămână fidele locului în care viețuiesc. Iată ce mesaj îți transmite pisica de fiecare dată când refuză să te privească.

De ce pisica refuză să se uite în ochii tăi

Posesorii de animale susțin că pisicile au un comportament destul de ciudat. În comparație cu atitudinea câinelui, care este loial stăpânului său, fiind supranumit cel mai bun prieten al omului, purtarea felinelor poate fi adesea interpretată greșit.

Animalele de companie au diferite modalități prin care transmit mesaje și își exprimă sentimentele față de oameni. De foarte multe ori, proprietarii lor sunt induși în eroare de comportamentul acestora și nu știu cum să interpreteze anumite gesturi. De pildă, de ce pisica refuză să-i privească în ochi.

Mesajul pe care ți-l transmite este surprinzător

Poate ai observat că, în momentul în care se apropie felina și te uiți în ochii ei, aceasta își ferește privirea, fie întoarce capul, fie închide ochii. Ce înseamnă asta? Mesajul pe care îl transmite este mai profund decât credeai.

Gestul nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare. Această atitudine este asociată cu sentimentele de iubire și atașament față de stăpân. Așadar, pisica îți demonstrează că are încredere în tine, confirmându-ți faptul că se simte în siguranță în prezența ta. Din același motiv, animalele închid ochii și atunci când sunt mângâiate.

Felinele au calități terapeutice

Obișnuim să ne gândim la pisici doar ca la niște ființe blânde, drăgălașe și amuzante, dar ele sunt mai mult de atât. De fapt, felinele domestice ar vindeca boli umane. De-a lungul timpului, numeroase studii au confirmat calitățile terapeutice ale pisicilor. Printre afecțiunile pe care acestea le pot trata se numără cele cardiace, psihice, articulare etc.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, pisicile ajută la combaterea stresului şi a anxietăţii, ducând la protecţia sistemului cardiovascular prin scăderea tensiunii arteriale. În plus, un sondaj realizat de Cat Protection Feline Charity din Marea Britanie a concluzionat că persoanele care petrec timp cu simpaticele feline se simt mai calme şi se supără mai greu. Cei mai mulți dintre respondenți au dezvăluit că au o stare generală mai bună de când au o pisică în viața lor.