15 apr. 2024 | 18:13

Pilaf de post, 5 rețete delicioase

Diverse
Pilaf de post, 5 rețete delicioase
Cum să îl faci cremos și delicios

Pilaful este una dintre mâncărurile care se fac rapid și sunt delicioase. În plus, în perioada postului este o opțiune foarte sățioasă, care te scoate din orice încurcătură. Dacă vrei să faci pilaf de post, ți-am pregătit cinci rețete senzaționale pe care să le încerci în această perioadă în care nu se consumă carne sau produse lactate. 

Cum să faci cel mai cremos pilaf

Iată câteva sfaturi pentru a face cel mai bun pilaf.

Orezul –  Alege tipul potrivit de orez pentru pilaf. Varietățile cu boabe rotunde funcționează bine, având o textură pufoasă. Nu clăti orezul înainte de gătire pentru tot acel amidon va oferi cremozitatea necesară pilafului..

Călirea ușoară a orezului în ulei înainte de gătire ajută la amplificarea aromelor. Acest pas adaugă savoare pilafului tău.

Folosește o supă clară de legume în loc de apă pentru a găti orezul. Acest lucru adaugă o aromă și mai bună pilafului. 

Raportul corect lichid-orez – Raportul poate varia în funcție de tipul de orez folosit. În general, se folosește 1:2, adică o cană de orez și 2 căni de apă. Totuși, ai putea să mai ai nevoie ulterior de apă sau supă, însă totul depinde de felul de orez pe care îl folosești. 

Pune condimente în pilaf. Nu te feri de ierburi precum pătrunjel și mărar, adaugă boia dulce, praf de usturoi și tot ce altceva dorești.

Când termini pilaful, lasă-l 20-30 de minute să se odihnească înainte de a îl servi. 

Pilaf de post

Pilaf cu ciuperci

  • 250 g orez
  • 60 ml ulei
  • 700 g ciuperci
  • 1 ceapă
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 ardei gras
  • 600 ml supă clară de legume
  • Pătrunjel proaspăt
  • 1 foaie de dafin
  • Sare
  • Piper
  • Curăță toate legumele și toacă-le mărunt, iar morcovul dă-l prin răzătoare. Pune orezul într-o sită și spală-l bine, apoi scurge-l. Într-o cratiță, pune jumătate din cantitatea de ulei, sotează ciupercile până scade zeama, apoi pune-le deoparte.

În aceeași cratiță pune restul de uleiul, ceapa, usturoiul, morcovul și ardeiul. Condimentează și călește, apoi adaugă orezul și călește-l cu legumele. 

Adaugă supa, condimente, redu focul la minim și fierbe până orezul e gata. Adaugă și ciupercile, amestecă totul și mai lasă să fiarbă puțin. Oprește focul, adaugă pătrunjelul proaspăt și lasă pilaful la odihnit 30 de minute înainte să îl servești. 

Pilaf sârbesc de post

  • 350 g orez
  • 50 g ulei
  • 1 ceapă
  • 2 ardei kapia
  • 1 ardei verde
  • 1 cutie roșii în bulion
  • Mărar
  • Sare
  • Piper

Ceapa se curăță, se taie mărunt și se călește în ulei timp de câteva minute. Orezul se spală și se înmoaie în apă rece.

După ce ceapa s-a călit, se adaugă 4 pahare de apă, sare, piper și se lasă să fiarbă. Orezul se adaugă în apa clocotită și se fierbe timp de 10 minute, amestecând continuu pentru a evita lipirea.

Ardeii tăiați mărunt și roșiile cu bulionul lor sunt adăugate, lăsându-se să fiarbă încă 10 minute. Se ajustează nivelul apei și se transferă în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute, amestecând ocazional.

Odată ce apa s-a absorbit și orezul este gătit, se adaugă mărarul tocat, se gustă de sare și piper, și se mai lasă la cuptor pentru câteva minute până se rumenește.

Se poate servi ca atare, alături de murături, sau poate fi folosit ca garnitură.

Pilaf cu măsline

  • 1 cană de orez
  • 3 căni de apă
  • 1 morcov
  • 30 ml ulei
  • 2 cepe
  • Mărar
  • 100 g măsline negre
  • Ceapă verde
  • Pastă de tomate
  • Sare
  • Piper

Curăță legumele, dă morcovul prin răzătoare și pune la călit în ulei ceapa și morcovul. Spală orezul și adaugă-l la călit, lăsând totul să fiarbă măcar 15 minute amestecând. Adaugă și pasta de tomate și amestecă bine. La final, când orezul s-a fiert, adaugă sarea, piperul și măslinele. Adaugă și ceapă verde și mărar proaspăt tocat și servește după ce s-a odihnit pilaful 15-20 de minute.

Pilaf cu sos de roșii

  • 200 ml orez
  • 1 ceapă mare
  • 500 ml apă
  • 5 linguri ulei
  • Sare
  • Piper
  • Sos de roșii
  • Pătrunjel

Spală și scurge bine orezul. Călește ceapa tocată mărunt și adaugă orezul, apoi sosul de roșii. Pune și apa, condimente și fierbe la foc mic. Când e gata, pune capacul și lasă 15 minute cu capac, înainte să servești. Pune pătrunjel tocat fin și servește.

Pilaf de post cu hribi

  • 300 g orez
  • 30 ml ulei
  • 1 ceapă
  • 2 ardei gras
  • 300 g hribii
  • Cimbru
  • Sare
  • Piper
  • Pastă de roșii
  • Pătrunjel
  • 2 morcovi
  • 1 l de apă

Încinge uleiul de măsline și pune ceapa la călit. Adaugă morcovii dați pe răzătoare și ardeii tăiați cubulețe. Călește 4 minute și adaugă hribii pe care îi călești câteva minute.

Spală orezul și scurge-l bine, adaugă-l în tigaie, călește-l puțin, adaugă apă, pasta de tomate (o lingură), cimbru, sare și piper. Amestecă bine și lasă totul la fiert la foc mic cam 20 de minute sau până orezul e fiert. Acoperă cu un capac când e gata, lasă 20 de minute apoi presară pătrunjel fin tocat.

Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Traian, cuceritorul Daciei. Cenușa lui a fost împrăștiată într-un loc important pentru români
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum și-a amenajat Maurice Munteanu apartamentul de 117.000 de euro din București. Imaginile s-au viralizat pe internet! Wow, ce decor!
Unica.ro
Cel mai de temut virus, în România. A fost semnalat primul caz
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Decizia care-l distruge pe Călin Georgescu. Anunțul oficial al Poliției a venit azi, 8 ianuarie
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
PENSIILE din ianuarie ÎNTÂRZIE și MAI MULT! ANUNȚUL Poștei Române
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro