Pilaful este una dintre mâncărurile care se fac rapid și sunt delicioase. În plus, în perioada postului este o opțiune foarte sățioasă, care te scoate din orice încurcătură. Dacă vrei să faci pilaf de post, ți-am pregătit cinci rețete senzaționale pe care să le încerci în această perioadă în care nu se consumă carne sau produse lactate.
Iată câteva sfaturi pentru a face cel mai bun pilaf.
Orezul – Alege tipul potrivit de orez pentru pilaf. Varietățile cu boabe rotunde funcționează bine, având o textură pufoasă. Nu clăti orezul înainte de gătire pentru tot acel amidon va oferi cremozitatea necesară pilafului..
Călirea ușoară a orezului în ulei înainte de gătire ajută la amplificarea aromelor. Acest pas adaugă savoare pilafului tău.
Folosește o supă clară de legume în loc de apă pentru a găti orezul. Acest lucru adaugă o aromă și mai bună pilafului.
Raportul corect lichid-orez – Raportul poate varia în funcție de tipul de orez folosit. În general, se folosește 1:2, adică o cană de orez și 2 căni de apă. Totuși, ai putea să mai ai nevoie ulterior de apă sau supă, însă totul depinde de felul de orez pe care îl folosești.
Pune condimente în pilaf. Nu te feri de ierburi precum pătrunjel și mărar, adaugă boia dulce, praf de usturoi și tot ce altceva dorești.
Când termini pilaful, lasă-l 20-30 de minute să se odihnească înainte de a îl servi.
Pilaf cu ciuperci
În aceeași cratiță pune restul de uleiul, ceapa, usturoiul, morcovul și ardeiul. Condimentează și călește, apoi adaugă orezul și călește-l cu legumele.
Adaugă supa, condimente, redu focul la minim și fierbe până orezul e gata. Adaugă și ciupercile, amestecă totul și mai lasă să fiarbă puțin. Oprește focul, adaugă pătrunjelul proaspăt și lasă pilaful la odihnit 30 de minute înainte să îl servești.
Pilaf sârbesc de post
Ceapa se curăță, se taie mărunt și se călește în ulei timp de câteva minute. Orezul se spală și se înmoaie în apă rece.
După ce ceapa s-a călit, se adaugă 4 pahare de apă, sare, piper și se lasă să fiarbă. Orezul se adaugă în apa clocotită și se fierbe timp de 10 minute, amestecând continuu pentru a evita lipirea.
Ardeii tăiați mărunt și roșiile cu bulionul lor sunt adăugate, lăsându-se să fiarbă încă 10 minute. Se ajustează nivelul apei și se transferă în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute, amestecând ocazional.
Odată ce apa s-a absorbit și orezul este gătit, se adaugă mărarul tocat, se gustă de sare și piper, și se mai lasă la cuptor pentru câteva minute până se rumenește.
Se poate servi ca atare, alături de murături, sau poate fi folosit ca garnitură.
Pilaf cu măsline
Curăță legumele, dă morcovul prin răzătoare și pune la călit în ulei ceapa și morcovul. Spală orezul și adaugă-l la călit, lăsând totul să fiarbă măcar 15 minute amestecând. Adaugă și pasta de tomate și amestecă bine. La final, când orezul s-a fiert, adaugă sarea, piperul și măslinele. Adaugă și ceapă verde și mărar proaspăt tocat și servește după ce s-a odihnit pilaful 15-20 de minute.
Pilaf cu sos de roșii
Spală și scurge bine orezul. Călește ceapa tocată mărunt și adaugă orezul, apoi sosul de roșii. Pune și apa, condimente și fierbe la foc mic. Când e gata, pune capacul și lasă 15 minute cu capac, înainte să servești. Pune pătrunjel tocat fin și servește.
Pilaf de post cu hribi
Încinge uleiul de măsline și pune ceapa la călit. Adaugă morcovii dați pe răzătoare și ardeii tăiați cubulețe. Călește 4 minute și adaugă hribii pe care îi călești câteva minute.
Spală orezul și scurge-l bine, adaugă-l în tigaie, călește-l puțin, adaugă apă, pasta de tomate (o lingură), cimbru, sare și piper. Amestecă bine și lasă totul la fiert la foc mic cam 20 de minute sau până orezul e fiert. Acoperă cu un capac când e gata, lasă 20 de minute apoi presară pătrunjel fin tocat.