Piața de energie, reglementată până în 2025. Ce schimbări aduce Guvernul prin OUG
Piața de energie, reglementată până în 2025. Ce schimbări aduce Guvernul prin OUG pe care vrea să o instituie vineri. Toate amănuntele interesante pentru românii, în rândurile de mai jos ale articolului.
Piața de energie a fost reglementată. Cât timp trebuie să vândă producătorii energie la prețul stabilit de guvern
Guvernul Nicolae Ciucă intenționează să instituie vineri prin Ordonanță de Urgență un sistem de achiziție centralizată de curent electric, cu scopul de a limita veniturile celor care produc energie electrică. Va exista un cumpărător unic, OPCOM, iar prețul de vânzare și revânzare către alți furnizori va fi de 450 lei/MWh.
Astfel, sistemul de cumpărare centralizată de energie electrică va fi instituit pentru o perioadă de mai bine de 2 ani, între 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.
Măsura vânzării de energie la preț fix, temporară
Ordonanța de urgență vizează instituirea unor măsuri temporare, pentru a limita veniturile obținute de producătorii de energie electrică, respectiv prețul la care energia ajunge la populație.
Conform, OUG, producătorii de energie electrică care au capacități de producție mai mari de 10 MW, aici intrând și producătorii din surse regenerabile care primesc certificate verzi, au obligația să vândă energia electrică, până la 31 martie 2025, prin mecanismul de achiziție centralizată.
Care este excepția
Excepție fac doar regenerabilii care nu primesc certificate verzi, centralele termice ce nu beneficiază de bonusul de cogenerare și capacitățile de producție care vor apărea după intrarea în vigoare a mecanismului de achizție centralizată.
Mecanismul de achiziție centralizată de energie funcționează în felul următor. Producătorii vând obligatoriu energia la prețul de 450 de lei/MWh, cumpărătorului OPCOM. Dacă producătorii nu respecta legea vor primi amenzi de până la 5% din cifra de afaceri.
OPCOM cumpără la un preț și vinde la același preț
Apoi, OPCOM va vinde energia tot cu 450 de lei/MWh furnizorilor care au clienți finali și operatorilor de transport și distribuție, în baza unor alocări prognozate.
„Pentru desfășurarea mecanismului de achiziție centralizată, participanții la piață cărora li se aplică prevederile pezentului act normativ au obligația transmiterii la OPCOM și/sau Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A, după caz, a situațiilor privind prognozele de consum anuale, defalcate pe luni, în vederea considerării acestora în procedurile de achiziție organizate de OPCOM”, arată OUG.
Până la ce dată pot fi trimise prognozele
Prognozele se trimit până la data de 24 noiembrie al anului anterior la Transelectrica. Aceasta din urmă centralizează datele, face calculele pentru echilibrare și le trimite la ANRE cu “80% din prognozele validate” pentru anul următor, până la data de 9 decembrie.
La rândul ei, ANRE verifică valorile prognozate și trimite, până pe 16 decembrie, către OPCOM, prognoza cantităților disponibile care vor fi contractate prin acest mecanism de achiziție centralizată, în anul următor, penru fiecare lună. După, OPCOM transmite producătorilor “valorile aprobate ale ale prognozelor cantitităților de energie disponibile a fi contractate” în anul viitor, până la 20 decembrie. După asta, producătorii trebuie să transmită lunar prognozele cu cantități suplimentare. În baza acestora, producătorii vor vinde energia către OPCOM.
OPCOM vinde energia prin două alocări
OPCOM va comercializa la prețul de 450 de lei energia către furnizori și Transelectrica/distribuții, prin două tipuri de alocări.
„Prima este o alocare lunară, prin care OPCOM adună producția prognozată validată și consumul prognozat validat, împarte suma la doi și obligă producătorii să vândă această cantitate și furnizorilor și distribuitorilor/Transelectrica să o cumpere. Dacă prognoza de consum se va dovedi mai mare decât prognoza de producuție, se va tăia din alocarea către furnizori și se va menține alocarea către Transelectrica/distribuții.
Urmează o alocare lunară, unde se vor împărți cantitățile prognozate suplimentar de producători, lună de lună, pentru a fi împărțite, la fel, pe baza consumului prognozat suplimentar, lună de lună. Se aplică același mecanism – dacă ce se produce e mai puțin decât ce se consumă, se taie din “felia” furnizorilor”, scrie economica.net.
Legea Concurenței permite guvernului să stabilească prețul energiei
Executivul informează că sunt legii care îi permit ca prin hotărâre, să instituie forme corespunzătoare de control al preţurilor pentru o perioadă de cel mult 3 ani.
Perioada poate fi prelungită succesiv pe durate de câte cel mult un an, în cazul în care se impune asta.