Petrică Mîțu Stoian, citat la tribunal după moarte. De ce a fost acuzat de furt intelectual

Petrică Mîțu Stoian, citat la tribunal după moarte. De ce a fost acuzat de furt intelectual
Petrică Mîțu Stoian acuzat de furt intelectual

Trăim în România unde totul este posibil! Au trecut 72 de ore de la funerariile regretatului solist Petrică Mîțu Stoian, dar astăzi ies la iveală informații parcă scoase din filmele de comedie. Conform acestora Petrică Mîțu Stoian este citat într-un proces, în care este acuzat de furt intelectual, aflat pe rolul Tribunalului Dolj.

Petrică Mîțu Stoian acuzat de furt intelectual

În 2012, conform celor relatate de Wowbiz, rapsodul popular avea probleme cu legea, în sensul că un compozitor l-ar fi dat atunci în judecată pentru una din piesele pe care Petrică Mîțu Stoian le-ar fi cântat pe la diferitele evenimente la care participa.

Respectivul compozitor,  Vasilică Gunță, l-ar fi dat în judecată pe regretatul solist în 2012, iar obiectul acestui proces sunt ”drepturile de autor și drepturi conexe”.

Litigiul, conform aceleiași publicații, nu s-a stins nici până în ziua de astăzi, existând la Tribunalul Dolj încă pe rol acest dosar în care este citat solistul. Dosarul a început în 2012, dar nu s-a ajuns la nicio rezolvare.

La 6 ani de la procedura de declanșare a acestui proces, în 2018, magistrații încercau să stingă cauza, dar nici atunci nu s-a rezolvat, aceștia luând decizia de a prelungi termenele pentru alți trei ani, până în 2021, iar termenul se pare că este în aceste zile.

Așa se face că acum, în 2021, dosarul este încă pe rol la Tribuanul Dolj, iar numele lui Petrică Mîțu Stoian apare ca citat în acest dosar. Conform legislației, în aceste cazuri, drepturile de autor trec către rudele de gradul întâi.

Astfel că procesul, în cazul în care reclamantul dorește, se poate prelungi și ar putea fi chemate în instanță rudele regretatului solist, fiind vorba de drepturile de autor, drepturi pe care rudele le vor încasa în continuare.

Celebrul rapsod s-a stins din viață la 61 de ani

Moartea artistului a survenit ca urmare a unor complicații de sănătate, după ce făcuse un tratament hiperbaric la o clinică privată din Caraș-Severin.

Medicii de la secția ATI de la Spitalul Județean Reșița au făcut tot ce au putut pentru a-i salva viața, dar complicațiile au fost majore, rezultatul fiind decesul artistului.

La 24 de ore de la pronunțarea decesului, sora artistului cerea autopsierea acestuia, iar ulterior procurorii s-au auto sesizat în această cauză, având suspiciuni de omor din culpă.

În ceea ce privește Clinica Nera, unde făcuse tratamentul hiperbaric, se pare că are mai multe nereguli, inclusiv în ceea ce-l privește pe medicul care s-a ocupat de tratamentul  la care a fost supus Petrică Mîțu Stoian.

Deși au apărut mai multe informații, procurorii nu au dat până la acest moment nicio decizie, urmând cursul investigațiilor.

Petrică Mîțu Stoian a fost îngropat miercuri, 9 noiembrie, în localitatea natală, fiind însoțit pe ultimul drum de familie și prietenii apropiați și cei care l-au cunoscut.