Petre Daea a făcut anunțul momentului despre importurile din Ucraina: ‘Până la data de 5 iunie’

de: Ionuț Vieru
29 04. 2023

Petre Daea, anunț de ultimă oră care vizează importurile din Ucraina. Ce a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, aflați în rândurile următoare.

Importurile din Ucraina vor fi suspendate

Comisia Europeană  anunțat că Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria vor renunța la măsurile unilaterale pe care le-au luat din cauza importurilor de cereale din Ucraina. De asemenea, urmează să vină cu măsuri comune pentru cele cinci state, inclusiv România, a precizat Petre Daea.

De asemenea, importul pentru patru produse vor fi suspendate până la data de 5 iunie. Această perioadă poate fi extinsă, în funcție de situație.

”Comisia Europeană a anunţat că cele patru ţări renunţă la măsurile unilaterale pe care le-au luat, dar şi că va veni imediat cu măsuri comune pentru cele cinci state, interzicând importul, aşa cum am propus, pentru patru produse, respectiv pentru grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă. Importurile vor fi suspendate până la data de 5 iunie, urmând a se analiza ulterior prelungirea acestei decizii, în funcţie de situaţie”, a subliniat Petre Daea în cadrul unei declarații de presă acordată Agerpres.

Citește și: Petre Daea a anunțat măsurile luate de România în privința cerealelor din Ucraina

Sprijin pentru fermieri în valoare de 100 de milioane de euro

Comisia Europeană va acorda un sprijin pentru fermieri în valoare de 100 de milioane de euro. Banii vor merge către țările cele mai afectate de importurile de cereala din Ucraina.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltare Rurale a mai declarat că România va fi protejată prin decizia Comisiei Europene de interzicere a importurilor de grâu, rapiță, porumb și floarea soarelui din Ucraina. Țara noastră urmează să primească suma respectivă pentru a fi acordată fermierilor. Anunțul lui Petre Daea a fost făcut în cadrul Consiliului AgriFish de la Luxemburg.

Șeful MADR a susținut că România nu va primi cea mai mică sumă din fondurilor de 100 de milioane de euro. 56 de milioane de euro au fost deja alocate pentru compensarea pierderilor economice. Acestea se datorează creșterii importurilor de cereale și oleaginoase venite din Ucraina. Din cele 56 de milioane de euro, România a primit doar 10,05 milioane de euro.

Citește și: Ministrul Agriculturii răspunde la întrebarea care macină milioane de cetățeni: „De ce alte țări pot și România, nu?”

Nemulțumiți de fondurile mult prea mici primite de România, fermierii au solicitat un mecanism real de sprijin pentru agricultori. Tranzitul de cereale din Ucraina le-au provocat pagube de sute de milioane de euro.