Pești fără oase. Sunt gustoși și se mănâncă foarte ușor
Pești fără oase este tot ce își doresc iubitorii de pește, atunci când sunt în supermarket, la standul cu pește proaspăt. Pe lângă carnea gustoasă, ideal ar fi ca peștele pe care îl mănânci să aibă cât mai puține oase. Fiecare specie de pește are un procent diferit de oase. Sunt anumite specii care au multe oase, adică un procent de 100% sau alte specii care au puține oase, adică un procent de 10%. Iată care sunt speciile de pești fără oase.
Pești fără oase. Specii gustoase, ușor de mâncat
Există zeci de motive pentru a adăuga mai mult pește în alimentația ta. Peștele este o sursă sănătoasă de proteine și multe specii sunt slabe în calorii și grăsimi. Dar adevăratul avantaj sunt toți acizii grași omega-3, grăsimi esențiale pe care corpul nostru nu le produce în mod autonom. Omega-3 vă pot reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, scădea tensiunea arterială și trigliceridele și pot reduce inflamația.
Studiile au arătat că una până la două porții de pește gras pe săptămână pot reduce riscul de boli de inimă fatale cu 36%. Peștele face, de asemenea, minuni pentru creierul tău: cercetătorii au descoperit că consumul de pește copt sau la grătar o dată pe săptămână poate reduce semnificativ riscul de Alzheimer. Iată ce pești fără oase poți să consumi.
Din punct de vedere științific, peștii sunt împărțiți în osoși și cartilaginoși. Acestea sunt două clase diferite de pești. Peștii cartilaginoși nu au calote branhiale și nici vezică înotătoare. Dintre aceștia fac parte diferiți rechini.
Unii pești au un schelet osos dezvoltat, constând din vertebre și oase ale coastelor, iar branhiile acoperă calotele branhiale și au o vezică înotătoare. Aceștia sunt toți pești de râu și majoritatea peștilor marini.
Tipuri de pești care au puține oase
Când spunem pește fără oase, ne referim la absența oaselor mici bifurcate, al căror număr depinde de oasele peștelui. Iată care sunt cele mai comune specii de pești fără oase:
Pești cu un procent de 60% oase
- Scrumbia – are un procent de 60% oase și carnea acestei specii de pește este grasă
- Babușca – are un procent de 60% oase, carnea fiind albă și foarte gustoasă
- Crapul – are un procent de 60% oase, carnea de culoare albă, fiind gustoasă
- Plătica – are un procent de 60% oase, carnea acestuia are culoarea albă și gustoasă
- Roșioara – are un procent de 60% oase și carnea albă, cu gust bun.
Pești cu un procent cuprins între 35 și 55% oase
- Știuca – are un procent de 55%, carnea este slabă și destul de bună la gust
- Calcanul – are un procent de 35% oase, are carnea albă și fină și este cunoscut pentru forma turtită.
Pești cu un procent cuprins între 20 și 30% oase
- Somonul – are un procent de 30% oase și carnea fină și foarte bună la gust, de culoare albă sau roz
- Somnul – are un procent de 30% oase, carnea fiind albă, foarte bună la gust și precum și foarte grasă
- Chefalul – are un procent de 25% oase, carnea acestuia este alb-rozalie, cu gust ușor dulceag. Acest pește care se găsește și în Marea Neagră
- Macroul – are un procent de 25% oase care are carnea potrivit de grasă și care se curăță foarte ușor
- Bibanul – are un procent de 20% oase, carnea acestuia este albă și moale
- Păstrăvul – are un procent de 20% oase și carnea este fină, de culoare albă și foarte gustoasă.
Pești cu un procent cuprins între 10 și 15% oase
- Dorada – are un procent de 15% oase și se află printre cei mai gustoși pești de mare
- Sturionul – este peștele cu cele mai puține oase, procentul acestora fiind de 10%. Carnea acestuia este foarte gustoasă, neavând schelet osos, doar cartilagii.