Peștele unic care există în lume. Are mâini și a fost salvat de la dispariție
Un pește unic în lume a fost preluat de către specialiști pentru a fi protejat de pericolele ce ar putea conduce la dispariția lui. Formatul său este cu totul deosebit. Specia prezintă chiar și așa-numite mâini.
Cât de mare este populația de pești roșii cu mâini
Populația reprezentată de o anumită specie de pește a scăzut de la 100 la 75 de exemplare, după ce 25 dintre ele au fost preluate în îngrijire de specialiștii de la Institutul pentru Studii Marine și Antarctice (IMAS). În contextul dat, conservaționiştii au primit aprobare pentru a lua măsuri de protecție.
Conservaționiştii din Guvernul australian au primit undă verde pentru a acționa în favoarea protejării peștilor roșii cu mâini, în contextul riscurilor reprezentate de viitoarele valuri marine de căldură. Acestea din urmă contribuie la dispariția speciei de pește amintite, unice în întreaga lume.
Citește și: Peştele care conţine cel mai mult mercur. E bine să îl eviţi! Top 3 variante pentru a-l înlocui
Care sunt caracteristicile acestei specii, unice în lume
25 de pești roșii cu așa-zise mâini au fost îndepărtați de specialiști din apă, în încercare de a-i proteja de moarte. Spre deosebire de alți pești, această specie este deosebită. Prezintă o vezică natatoare pentru a-și controla flotabilitatea, așa că își folosesc aripioarele mari, asemănătoare mâinilor, pentru a înota de-a lungul fundului apelor.
Peștele în cauză are aproximativ 8 cm lungime, fiind mai mic decât o carte de joc, și poate prezenta culori variate, de roz, roșu sau maro. În același timp, gura speciei este puțin ciudată, arătând de parcă ar fi morocănoasă și oarecum strâmbă.
Pericolele ce ar putea conduce la dispariția peștelui
„Dacă nu ați văzut niciodată un pește-mână până acum, imaginați-vă că înmuiați o broască râioasă în vopsea viu colorată, spunându-i o poveste tristă și forțându-l să poarte mănuși de două mărimi prea mari”, au spus specialiștii de la Handfish Conservation Project, într-o prezentare a speciei amintite de pește, într-o notă de umor.
Peștele roșu cu mâini este incredibil de rar și se crede că în întreaga lume nu mai sunt foarte mulți indivizi. 100 este numărul maxim, oferit cu indulgență, de către cercetători ca reper. Specia în cauză poate fi regăsită în două zone de mici de recif stâncos, la sud-est de Hobart, Tasmania.
Acest habitat este afectat de amenințări reale, cum ar fi deplasări intense cu barca, ancorarea, dezvoltarea urbană, poluarea și scurgerea de nutrienți. Speciile non-indigene și impactul schimbărilor climatice se numără, de asemenea, printre cauzele dispariției peștilor roșii cu mâini.
Citește și: “Peștișorul” auriu gigant a fost pescuit: de ce crește atât de mare această specie
Ce spun specialiștii despre peștii roșii cu mâini
Faptul că specia în cauză nu poate călători pe distanțe foarte mari, decât pe fundul mării, din cauza așa-numitelor mâini pe care le are, înseamnă că nu se poate feri de pericole. La începutul vieții, nu sunt în stadiu de larvă, pentru a putea călători cu ușurință prin apele oceanului.
„Datele noastre de temperatură ne-au arătat că vara aceasta a depășit deja cu mult maximele anterioare de temperatură. Se confruntă cu temperaturi ridicate fără precedent, așa că putem doar presupune că acest factor de stres suplimentar va avea un impact asupra populației deja fragile”, au spus specialiștii de la Handfish Conservation Project.