Peste un milion de pensionari, venituri de câteva sute de lei. Câți sunt din agricultură

de: Ștefan R. Apostol
06 10. 2022

De foarte mulți ani, în România trăiesc peste un milion de pensionari cu venituri de câteva sute de lei. În cazul acestor categorii sumele de bani sunt sub nivelul de subzistență. Din acești peste un milion, fac parte și cei care, în trecut, lucrau în agricultură. Dar câți sunt din acest domeniu, rămâne de văzut în cele ce urmează.

România are peste un milion de pensionari cu venituri de câteva sute de lei

Rata de risc de sărăcie pentru pensionari a fost de 19,70% în decembrie 2021, potrivit Eurostat. Rata de risc de sărăcie pentru pensionari a atins un maxim record de 22,30% în decembrie 2020 și un minim record de 10,10% în decembrie 2011.

Asta înseamnă că, luându-ne după aceste date, în România sunt aproximativ 1,14 milioane de români care trăiesc cu câteva sute de lei pe lună. Principial vorbind, în cazul acestei categorii nu s-au mai făcut măriri ale sumelor primite de ani buni. Pe de altă parte, acele programe sociale, gen vouchere de alimente, etc., se adresează celor cu venituri nete sub 1.000 de lei, deci această categorie s-ar încadra.

Din totalul enunțat anterior, cel puțin 120.000 de pensionari vin din zona agriculturii. Aici cifrele sunt și mai dramatice. Trebuie să ținem cont că mulți dintre bătrânii de azi lucrau la colectivizare. Deci, aceștia nu erau încadrați în muncă precum cei din industrie sau alte ramuri ale economiei comuniste. În concluzie, banii pe care îi încasează sunt mai mici decât sumele luate de ceilalți pensionari din cifra de 1,14 milioane.

Pensionarii din agricultură au venituri de câteva sute de lei

Conform unui calcul la zi, cei 120.000 de pensionari din agricultură încasează lunar 269 de lei pe lună. Cea mai mare valoare, dacă putem spune așa, a fost înregistrată în județul Ilfov, unde s-a încasat 386 de lei, în județul Gorj, cu o indemnizație de 351 de lei, și în Capitală cu 332 de lei indemnizație, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Aceeași analiză Eurostat, la 22 septembrie a.c., arăta că România are cea mai mare proporție de persoane expuse riscului de sărăcie și excluziune socială din UE. Procentul este alarmant, de peste 70%, în rândul celor de peste 18 ani.

Aceleași date arată că, între 2020 și 2021, ratele riscului de sărăcie sau de excluziune socială au scăzut în UE. Procentele, pentru șomeri, pensionari și angajați, au scăzut 1,6, 0,6 și, respectiv, 0,3%.

Acești pensionari care trăiesc cu pensii mizere, există, și nimeni nu și-aduce aminte de ei. Doar din când în când, când e vorba de un interes politic, se iau în calcul, în rest nimic!