Pesta porcină africană se extinde în continuare. Un nou focar a fost depistat în raionul Briceni
Un nou focar de pestă porcină a fost identificat într-o gospodărie din satul Cotiujeni, raionul Briceni, după ce Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat prezența virusului, în urma recoltării probelor de la porci domestici.
Focar de pestă porcină, depistat în Briceni
Comisia pentru Situații Excepționale Briceni a aprobat un plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului din raionul Briceni, potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. ANSA a anunțat apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova și a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate la nivel național din cadrul U.E. și a Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor.
Autoritățile au depistat, pe parcursul anului 2021, mai multe focare de pestă porcină la porci mistreți, dar și domestici, pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, virusul s-a răspândit și în Ucraina. În luna august a anul trecut a fost înregistrat ultimul caz de pestă porcină africană în Republica Moldova, în raionul Leova. Atunci, autoritățile au eradicat focarul cu succes.
În cazul în care animalele se îmbolnăvesc, pier sau sunt descoperite cadavre de mistreți, ANSA le solicită proprietarilor de porcine să informeze de urgență subdiviziunile teritoriale, autoritățile publice locale sau veterinarii. Totodată, aceștia trebuie să respecte cerințele minime de biosecuritate și să nu folosească resturi culinare în hrana animalelor.
ANSA se adresează și cetățenilor, solicitându-le să nu cumpere produse alimentare din carne de porc din țările vecine pentru a le aduce în Republica Moldova. În caz contrar, marfa poate fi confiscată și distrusă, deoarece există riscul infectării cu pesta porcină.
Autoritățile au depistat un focar de pestă porcină în Făgăraș
Pesta porcină a fost depistată recent și în România. Mai exact, într-o gospodărie din municipiul Făgăraș, a informat Primăriei localității. Focarul a fost depistat pe strada Prunului. Autoritățile au intervenit și au aplicat măsuri de protecție pe o rază de trei kilometri față de aceasta și măsuri de supraveghere pe o rază de zece kilometri. În raza de protecție au intrat localitățile Mândra, Șona, Râușor, Toderița, Ileni, Beclean, Luța, Hurez, Dridif, Calbor, Boholț, Șoarș și Felmer.
Mai mult de atât, se vor lua măsuri de dezinfecție la intrările și ieșirile din exploatații, dar și măsuri de igienă corespunzătoare și de biosecuritate. În zona de protecție se va efectua un recensământ oficial. Vor fi puse sub supraveghere toate categoriile de porci din toate exploatațiile.