Personalul medical este obligat să aibă certificatul verde covid. Ce se întâmplă cu cei care refuză vaccinarea sau testarea

de: Ștefan R. Apostol
27 09. 2021

Din ce în ce mai multe constrângeri pentru românii care nu doresc să se vaccineze. Pe masa guvernului condus de Florin Cîțu există un proiect de lege care va limita accesul unei categorii de români la locurile de muncă. Dacă este aprobat poate crea un precedent periculos, și astfel mulți români să rămână fără locuri de muncă. Certificatul verde covid este deja olbigatoriu, dar prin noua măsură ar deveni imperativ.

O nouă formă de discriminare? Certificatul verde obligatoriu la locul de muncă

Odată cu aprobarea la nivel european a certificatului verde covid, multe voci au atras atenția asupra unui aspect poate neluat în calcul de factorii decidenți. Vocile europene au vorbit în termeni absoluți de discriminarea celor care au decis să nu se vaccineze, mai ales când vine vorba de libera deplasare sau accesul la diferitele servicii, și chiar la locurile de muncă.

România, memebră UE, a adoptat imediat directiva prin care era instaurat certificatul verde covid. Ulterior, la finele lunii august Guvernul Cîțu anunța obligativitatea certificatului verde pentru accesul în restaurante, săli de fitness, săli de spectacole, etc. Dacă ne uităm la datele despre campania de vaccinare, vom vedea că mai mult de jumătate din populați țării este nevaccinată nici măcar cu prima doză. Printre aceștia și mulți medici.

Guvernul obligă medicii să se vaccineze, altfel riscă suspendarea

Surse din interior vorbesc acum de constrângerea în masă a unui număr de români care au decis să nu se vaccineze. În această categorie intră și foarte mulți medici, care, chiar dacă sunt în prima linie de luptă împotriva covid, au decis să refuze vaccinarea.

Aceleași surse guvernamentale spun că este în discuție un proiect de lege prin care se prevede obligativitatea prezentării certificatului verde de către medici la locul de muncă. Dacă nu se conformează acestei decizii, medicii în cauză riscă suspendarea pe o perioadă de 30 de zile. Dacă nici după acest termen medicii în cauză nu fac dovada certificatului verde, contractul se poate încheia de drept, fără nicio altă explicație.

„Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical.

Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important în dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.

Acest lucru, deși încă neoficializat, a circulat în sistemul bugetar încă de la începutul acestei luni, septembrie. În unele cazuri suspendarea fiind pentru 14 zile, dacă se refuză chiar și testarea. Surse din administrațiile locale au confirmat acest lucru, dar fără să fie specificat clar unde.

Condițiile impuse de noua lege privind cadrele medicale

Documentul, încă neaprobat de Guvernul Cîțu, prevede anumite obligativități în ceea ce-i privesc pe medici și tot personalul medical aferent, după cum urmează:

a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

În cazul testelor, medicii care nu se vaccinează și nu au certificatul verde, vor suporta cheltuielile pentru testarea săptămânală, sau le vor suporta spitalele unde aceștia sunt angajați, mai spune documentul anunțat de ministrul interimar Cseke Attila.