Perseide 2019: Ce sunt și cum le poți vedea?

de: Ana Chivu
12 08. 2019

În seara aceasta vom avea parte de o ploaie de stele de-a dreptul spectaculoasă. Perseidele vor ajunge la momentul maxim în anul curent în noaptea dintre 12-13 august, conform specialiștilor de la NASA. Cum le poți vedea în toată splendoarea lor?

Cum poți vedea ploaia de stele spectaculoasă?

Perseidele ajung în seara dintre 12 și 13 august la momentul maxim, potrivit specialiștilor de la NASA. De asemenea, astronomii de la Observatorul explică fenomenul și cum se formează acestea. În luna august se produce curentul Perseide, cel mai celebru curent de meteoriți. Acesta poate produce de la 50 la 80 de meteori pe oră, cu toate că există și ani în care activitatea lor a fost mai numeroasă. Mitologia greacă arată că Perseu, fiu al Danaei și al lui Zeus, a luat forma unei ploi de aur. Momentul de glorie al lui a fost atunci când a înfruntat Gorgonele și s-a folosit de scutul primit de la Atena pentru a putea scăpa de privirea Meduzei. De atunci au început să cadă meteorii care au primit numele învingătorului.

”Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit. Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu”
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Perseide 2019. Ce sunt și cum le poți vedea?

Cum le poți vedea?

Cei care doresc să vadă ploaia de meteori cu ochiul liber, pot să o facă. Nu este nevoie de vreun telescop sau de lunete. În funcție de strălucirea cerului, aceștia se pot fotografia folosind timpul de expunere situat între 10 și 30 de secunde.

Se recomandă orele 02:00 în noaptea de 12-13 august pentru o mai bună vizibilitate. În acel moment, lumina Lunii se diminuează.  Locul ce trebuie observat în detaliu este situat în constelația Perseus, unde radiază meteorii mai tare, iar bolta se ridică tot mai sus cu apropierea de maximum de activitate al curentului.