Perioadele care nu se iau în considerare la pensie. Capcana de care trebuie să te ferești când ai carte de muncă
Care sunt perioadele care nu se iau în considerare la pensie? Atenție la capcana care iți poate reduce vechimea în cartea de muncă! Ce pot pății și cei care au contract de asigurare sociala?
Perioadele care nu se iau în considerare la pensie
Cât timp se lucrează cu un contract de muncă și prin urmare se datorează obligatoriu contribuții, cotizarea este automată pentru pensie, chiar dacă angajatorul nu virează contribuții la stat. Perioadele în care salariații se află în anumite concedii, sunt considerate stagii de cotizare și prin urmare de vechimea de muncă, pentru stabilirea dreptului la pensie.
Cotizarea este stagiul ce prezintă perioadele muncite pentru care ele datorează contribuția de asigurare socială în sistemul public de pensii. De asemenea, aici intră cele în care aceștia au contract de asigurare socială și plătesc contribuții pentru asigurările sociale la sistemul public de pensii. Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea de muncă, așa cum este scris în Codul muncii. În acest context, respectivele perioade nu se iau în considerare când se calculează vechimea de muncă.
Care este vârsta minimă pentru pensie?
Vârsta limită de pensie cu stagiu complet de cotizare sunt: 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, stagiul minim de cotizare fiind 15 ani. Pensionarea crește pentru bărbați de la 64 la 65 de ani în intervalul ianuarie 2011-2015, și pentru femei de la 59 la 63 în intervalul ianuarie 2011-2030, conform CNPP. Beneficiile ce sunt acordate pentru activitate în fostele grupe I și II de muncă în condiții deosebite sau speciale sunt: reducerea vârstei standard de pensionare, perioada suplimentară la vechimea în muncă și majorarea punctajelor lunare în perioadele respective.
În ceea ce privesc veniturile din profesii libere, privind Codul fiscal, sunt luate în considerare venituri obținute din prestări de servicii cu caracter profesional, ce se desfășoară în mod individual sau în diverse forme de asociere de către: medici, avocați, notari publici, executori judecătorești, experți tehnici și contabili, contabili autorizați, consultanți de plasament în valori mobiliare, auditori financiari, consultanți fiscali, arhitecți, traducători, sportivi, arbitri sportivi și alte persoane cu profesii reglementate ce s-au desfășurat în mod independent.