Pericolul la care te expui când te săruți. Specialiștii trag un mare semnal de alarmă
Ce boli putem lua prin sărut? Prin agest gest intim putem lua infecții virale, bacteriene și virale, bacteriene sau parazitare. Cele mai comune boli transmisibile prin sărut sunt cele bacteriene și virale. Acum, punem amprenta pe 10 boli cele mai întâlnite care se transmit prin acest gest.
Pericolul la care te expui atunci când te săruți
Herpesul bucal – este o boală contagioasă care apare ca o pată roșie pe buze, apoi se transformă în vezicule ce dau o senzație de disconfort, de la mâncărimi la arsură. Se transmite prin sărut, urmare a contatului cu saliva și leziunile de pe buze. Aplicarea regulată a unei creme speciale de buze poate duce la vindecare. Transmiterea acestei infecții se face mai puțin prin obiecte contaminate, cum ar fi periuțe de dinți sau tacâmuri.
Mononucleoza – cunoscută sub numele de ”boala sărutului”, este este una dintre bolile răspândite prin sărut. Printre manifestări puteți simți oboseala, dureri de cap, febră sau dureri musculare. Nu este periculoasă.
Răceala și gripa – un sărut vă face să dați odată cu el răceala sau gripa unei alte persoane, fiindcă aceste boli virale se transmit prin salivă, dar și prin aer. Gripa se manifestă prin febră, lipsa poftei de mâncare sau chiar tuse. Este recomandat să luați un tratament cu antibiotice pentru a ameliora efectele.
Streptococ – este o bacterie care provoacă o durere puternică în gât. Seamănă cu o durere obișnuiță în gât, dar este însoțită de oboseală și febră.
Poți lua hepatita B prin sărut?
Hepatita B – hepatita de tip B este o infecție virală, provocată de către un virus cu tropism hepatic, adică acest virus provoacă hepatită, ciroză, cancer hepatic sau poate duce la oricare dintre acestea, chiar în ordinea enumerată. Infecția se cronicizează întâi, apoi apare hepatita, ce duce la ciroză, care mai târziu se poate transforma în cancer hepatic. Nu toată lumea ajunge să aibă aceste forme după ce s-a infectat cu HBB.
80% dintre cei care contractează virusul se vindecă spontan, în câteva săptămâni de la infectare, pentru că acest virus este unul vechi, apărut acum 125 de mii de ani în forma sa primitivă, modernizat în urmă cu 10 mii de ani. Organismul uman știe să lupte împotriva lui cu o rată de succes mare.