Pericolul din “sucul cu pai” din comerț. Câte E-uri conțin, de fapt. Milioane de români nu știu ce beau
Un recent studiu de caz, realizat de InfoCons, a scos la iveală pericolul din “sucul cu pai” din comerț. Citește mai departe și află, de fapt, câte E-uri conțin aceste sucuri, iar milioane de români nu știu ce beau.
Studiul InfoCons și pericolul din “sucul cu pai” din comerț
Această gamă de produse, cel puțin în teorie, ar trebui să conțină sucur naturale, dar în realitate lucrurile stau cu totul altfel. În acest sens, recentul studiu realizat de InfoCons a scos în evidență pericolul din “sucul cu pai” din comerț, așa cum, de altfel, InfoCons trăgea un semnal de alarmă cu privire la ce conțin băuturile energizante din comerț.
Cercetarea calității produselor a fost realizată pe o marjă de 66 de produse din această gamă regăsite pe piața românească, preluate dela majoritatea companiilor de distribuție active pe piața românească, și brand-urile aferente.
În primă fază, din punctul de vedere al ingredientelor, spune InfoCons, s-a stabilit că aceste sucuri au 59% apă și 41% sucul de fructe menționat pe etichete.
Câte E-uri conține, de fapt, “sucul cu pai” din comerț
A doua parte a acestui studiu a scos în evindeță care este conținutul real de E-uri din aceste sucuri, iar rezultatele sunt alarmante, după cum urmează:
„Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți :
– 63.08% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 7:
– 3.08% din produse au în compoziție 7 E-uri (aditivi alimentari ) ;
– 1.54% din produse au în compoziție 5 E-uri (aditivi alimentari ) ;
– 1.54% din produse au în compoziție 4 E-uri (aditivi alimentari ) ;
– 4.62% din produse au în compoziție 3 E-uri (aditivi alimentari ) ;
– 15.3% din produse au în compoziție 2 E-uri (aditivi alimentari ) ;
– 33.85% din produse au în compoziție 1 E (aditiv alimentar ) ;
– 36.92% din produse nu au în compoziție aditivi alimentari;”, se arată în studiul InfoCons.
Nu ar mai trebui să ne mire conținutul ridicat de E-uri, având în vedere că și preparatele de post au până la 50 de E-uri, când normal ar fi trebuit să fie tot naturale.
InfoCons spune că milioane de români nu știu ce beau
Datele obținute din această cercetare, din păcate, arată că milioane de români nu știu ce beau, numai dacă ne uităm la conținutul extrem de mare de aditivi alimentari regăsiți în aceste sucuri:
- 78.05% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
- 19.51% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300);
- 17.07% dintre produsele studiate au avut în componență beta-caroten (E160a).
Pe lângă asta, mai este vorba și de celelalte elemente regăsite în aceste produse, elemente care, în mod normal, nu ar trebui să existe, mai ales că vorbim în princpiu de produse naturale.
Concluzia este că, deși ne dorim să fie naturale și, în aceeași măsură, producătorii și distribuitorii spun același lucru, în realitate avem parte de multe chimicale, iar acel suc natural de fapt este doar cu titlul, în realitate fiind cu totul altceva.