Pericolul din România mult mai mare decât pandemia. Mor mai mulți români și se află în spitale: e din ce în ce mai rezistent
Scandalul infecțiilor nosocomiale este deja unul de notorietate în spitalele din România. După ultimele analize de caz făcute la nivelul INSP, sunt mulți români care mor din această cauză, în spitale. Raportul este unul îngrijorător dacă e să luăm în calcul numărul de persoane decedate din cauza acestora. Raportul vorbește de Clostridium difficile, una din cele mai rezistente bacterii. INSP spune că bacteriile Clostridium difficile au fost regăsite în instituțiile spitalicești, fiind și cauza multor decese.
Pericolul din România mult mai mare decât pandemia
Infecțiile asociate asistenței medicale, infecțiile nosocomiale, reprezintă infecțiile care apar la un pacient în timpul procesului de asistență medicală. Într-un raport amplu INSP vorbește despre faptul că acestea reprezintă cel mai frecvent efect advers din timpul furnizării serviciilor medicale și deocamdată nici o instituție medicală sau țară nu poate pretinde că a rezolvat această problemă. Într-un studiu din anul 2016, ECDC a estimat că infecția cu Clostridium difficile este în primele șase motive ale deceselor în cadrul instituțiilor spitalicești.
Numărul cazurilor de decese în urma infectării cu bacteria Clostridium difficile, au determinat instituțiile aferente să implementeze în 2014 un sistem național de supraveghere a infecțiilor determinate de Clostridium difficile. Cu toate astea, cazurile au crescut. Raportul aduce cifre alarmante a deceselor, la nivelul anului 2018, pacienții fiind infectați cu Clostridium difficile. Conform INSP numărul pacienților decedați s-a ridicat la cifra de 1.000 de persoane.
Într-o lucrare, publicată încă din 2016, specialiștii trăgeau un semnal de alarmă asupra infecțiilor nosocomiale cu Clostridium difficile. Specialiștii Gabriel-Adrian Popescu, Edit Szekely, Irina Codiță, Daniela Tălăpan, Roxana Șerban, Gabriela Ruja vorbeau despre aceste infecții, ca fiind cele mai periculoase, lucru care s-a și adeverit.
”Infecția determinată de Clostridium difficile (ICD) se manifestă de regulă printr-un sindrom diareic; există cazuri în care evoluția este severă, cu dilatarea colonului și afectarea întregului organism de către substanțele eliberate de la acest nivel (megacolon toxic) situație în care rata de decese poate fi de 50-60% în absența unui tratament adecvat și administrat precoce.” (”GHID DE DIAGNOSTIC, TRATAMENT ȘI PREVENIRE A INFECȚIILOR DETERMINATE DE CLOSTRIDIUM DIFFICILE ”)
Mor mai mulți români și se află în spitale
Raportul INSP realizat pe durata unui an, a mai scos la iveală și alte bacterii care au ajuns să fie rezistente la orice tratament antibiotic administrat pacienților în spitalele din România. Din anul 2011 s-a observat creșterea incidenței și în România. Țara noastră a avut o pondere progresivă înregistrată în raport cu statele Uniunii Europene, aproximativ 70% din totalul cazurilor.
Din păcate cazurile au evoluat de la an la an. În Institutul Matei Balș au fost de 7 ori mai multe cazuri în 2011 și de 22 de ori mai multe cazuri în 2012 față de 2010, spune același raport. INSP mai spune că aproape toate spitalele din România sunt afectate grav de aceste infecții nosocomiale.
Clostridium difficile e din ce în ce mai rezistent
Specialiștii spun că există protocoale de administrare a unor antibiotice, cel puțin în cazul acestei bacterii. Dar, în timp, bacteria a dezvoltat rezistență la medicația aferentă, și astfel riscurile deceselor au crescut progresiv. INSP și specialiștii în domeniu recomandă regândirea strategiilor și a tratamentelor, tocmai în vederea evitării acestor decese.