Pericolul din pereții reabilitați termic. Toți românii de la bloc trebuie să știe la ce se expun
Un pericol uriaș este ascuns în casele tuturor românilor ce locuiesc la bloc. Specialiștii avertizează că sănătatea tuturor ar putea să fie afectată dacă nu se iau imediat măsuri și nu sunt verificate apartamentele.
Pericolul din pereți. Ce surpriză neplăcută vor avea românii
Cercetătorii din Cluj susțin că reabilitatea termină a clădirilor crește concentrația radonului. Acest gaz cancerigen poate duce la mari probleme de sănătate.
Ținând cont că el se formează în interiorul clădirilor, există semne de întrebare și cu privire la reabilitarea școlilor și grădinițelor, unde sunt mulți copii. Radonul se poate răspândi prin pereți și fundație, așa că pericolul este major.
Gazul radioactiv poate să ducă, după fumat, la apariția cancerului pulmonar. Speciliștii de la UBB atrag atenția că, după reabilitarea clădirilor ce au un nivel crescut de radon, nivelul lui o să crească și mai mult. Ba chiar, limita maximă o să fie depășită și sănătatea copiilor și angajaților o să fie pusă în pericol.
Specialiștii trag un semnal de alarmă. Ce trebuie să știe persoanele ce stau la bloc
Din păcate, persoanele ce petrec multe ore în respectivele clădiri se pot trezi față în față cu provocări grave.
Radonul este cel mai nociv poluant natural din mediul interior, anunță Agenția Internațională pentru Energie Atomică, așa că românii trebuie să fie conștienți de acest pericol uriaș.
„Specialiştii UBB din cadrul Laboratorului de încercări Radon “Constantin Cosma” (LiRaCC) studiază constant efectele radonului asupra sănătăţii.
Radonul este un gaz cancerigen, căruia i se atribuie între aproximativ 15% din cele 14.000 de cazuri anuale de cancer pulmonar identificate în Europa. La nivel mondial, este considerat a fi a doua cauză principală a cancerului pulmonar după fumat.
Expunerea prelungită la niveluri care depăşesc 100 Bq/m3 este tratată ca o problemă serioasă de mediu şi de sănătate publică.”, au transmis specialiștii din Cluj printr-un comunicat oficial.
Ce se întâmplă, de fapt, în țara noastră. La ce pericole grave sunt expuși toți
Specialiștii au analizat 400 de școli, iar în 20% s-a descoperit că limita admisă privind concentrația de radon este depășită.
În Uniunea Europeană există o directivă prin care statele membre trebuie să raporteze nivelurile de radioactivitate din diferite surse. Locurile destinate copiilor au fost analizate în urma cerinței extrem de importante.
Efectele pe care îl are radonul sunt devastatoare. Acesta echivalează cu probleme pulmonare ce sunt asemănătoare cu provocările pe care persoanele ce fumează 16 tigări/zi le au. Cercetătorii au încercat să facă schimbări, dar fără succes.
„Cercetătorii UBB au tras un semnal de alarmă asupra riscului crescut în România în clădirile publice în care îşi desfăşoară activitatea majoritatea şcolilor şi a grădiniţelor şi au înaintat Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor o serie de adrese cu scopul de a cuprinde în Ghidul de finanţare privind reabilitarea termică a clădirilor normele cu privire la reducerea concentraţiei de radon, însă fără succes.”, se mai arată în comunicat.