Pericolul descoperit în șoriciul scos la vânzare înainte de Crăciun. Atenție la ce cumpărați!
Se apropie sărbătorile și românii sunt tot mai dornici să cumpere produse tradiționale precum șorici, tobă sau alte preparate din porc. Cu toate acestea, ei trebuie să fie atenți pe ce își dau banii, pentru că șoriciul din comerț poate să nu aibă absolut nimic în comun cu cel de altădată. Chiar și așa, șoriciul costă între 30 și 80 de lei kilogramul, adică deloc ieftin. Se pare că șoriciul a devenit o delicatesă pe care puțini și-o pot permite.
Știi ce cumperi, de fapt, atunci când iei șorici de la magazin?
De fapt, șoriciul industrial devine tradițional după ce cei care îl procesează îl supun unor operații chimice care îl fac să arate bine și să aibă gust apropiat de cel tradițional.
Cumpărătorii dau între 30 și 80 de lei pe kilogramul de șorici și nu se aleg cu un produs deloc calitativ. Comercianții pun șoriciul în acid lactic pentru a îl frăgezi sau îl pun la opărit, după care este prăjit și lăsat în saramură, adică nimic în comun cu șoriciul tradițional.
”Un șorici real este cel pârlit cu foc de paie sau cu foc de lemn. Acest lucru se întâmplă în mod normal doar în fermele mici sau gospodării.
Se mai practică extrudarea șoriciului ceea ce este cu totul și cu totul altă metoda care face ca șoriciul să fie mai pufos, îi crește volumul” a explicat Ioan Ladoși, președintele asociației crescătorilor de porci, la Kanal D.
Ce se întâmplă cu șoriciul, ca să fie moale
Șoriciul adevărat trebuie să fie moale. El este pârlit cu paie, frecat cu sare și cu apă rece.
Cu toate că nu este deloc ieftin, șoriciul de porc este la mare căutare în tot timpul anului. Într-o carmangerie din Alba Iulia, măcelarii pregătesc șoriciul pârlindu-l și opărindu-l. Apoi, pielea de porc este pusă în saramură și friptă de grătar.
“Se pârleşte la flacără până se rumeneşte până au culoarea specifică 30 de secunde pe o parte şi 30 pe cealaltă.
Durează 3 zile propriu-zis să obţii produsul finit este mai scump decât carnea.
E manoperă multă pentru a obţine un kg de sorici”, spune un angajat al carmangeriei.
În unele părți, kilogramul de șorici poate să coste și 100 de lei, însă românii continuă să cumpere, motiv pentru care cererea a crescut cu 50%.