Pericolul descoperit în produsele pentru protecţie solară. Specialiștii trag un semnal de alarmă
Vești incredibile pentru români. Se pare că un laborator de testare independent a detectat urme de benzen, un carcinogen cunoscut la om, în 78 de produse de protecţie solară. Specialiștii trag un semnal de alarmă. Ce e de făcut.
Pericolul descoperit în produsele pentru protecţie solară
Românii au rămas fără cuvinte atunci când au fost descoperite urme substanțiale de benzen în cremele lor de protecție solară. Potrivit unui studiu publicat de LiveScience, în consecința acestui fapt, la sfârşitul săptămânii trecute autoritățile au solicitat Administraţiei SUA pentru Alimente şi Medicamente să retragă, imediat, produsele de pe piață.
Laboratorul independent Valisure se ocupă cu verificarea calității medicamentelor şi a produselor de îngrijire a sănătăţii. Cu puțin timp în urmă, firmaa testat aproape 300 de produse de protecţie solară, iar rezultatele au fost îngrijorătoare. Se pare că 27% dintre acestea conţineau benzen, un compus chimic cancerigen.
Un procent de 5% din produse conţineau benzen la niveluri mai mari de 2 părţi per milion (ppm), aceasta fiind limita recomandată de FDA pentru benzen în produse cu indicaţie medicală care nu pot fi făcute fără această substanţă.
„Prezenţa acestui carcinogen în produse recomandate pe scară largă pentru prevenirea cancerului de piele şi care sunt utilizate în mod constant de adulţi şi copii este foarte îngrijorătoare”, a declarat David Light, fondator şi CEO al laboratorului Valisure, scriu cei de la Agerpres.
Ce este benzenul și cât este de periculos
Conform Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, benzenul reprezintă un lichid incolor sau de culoare galben deschis, care se formează natural dar și ca produs în urma unor activităţi umane. De exemplu, emisiile de noxe de la automobile şi arderea cărbunelui şi a petrolului pot elibera benzen în aer. Această substanţă chimică este, de asemenea, utilizată la fabricarea unor materiale plastice, cauciucuri, coloranţi, detergenţi, medicamente şi pesticide.
Care este pericolul real din benzen? La o expunere de nivel ridicat, benzenul poate cauza cancer la om, în special leucemie. Potrivit FDA, benzenul nu ar trebui folosit la fabricarea medicamentelor decât în circumstanţe speciale. Aici vorbim despre situații special, în care utilizarea lor este inevitabilă şi medicamentul constituie un progres terapeutic semnificativ.
În aceste cazuri, nivelurile de benzen ar trebui să fie limitate la 2 ppm. La începutul pandemiei de COVID-19, când a existat o penurie de dezinfectant pentru mâini, FDA a permis temporar ca dezinfectantele pentru mâini să conţină până la 2 ppm de benzen. În urma acestui lucru, laboratorul Valisure a descoperit, în martie 2021, un nivel ridicat de benzen în 24 de produse pentru dezinfectarea mâinilor, dintre care cel puţin unul a fost retras ulterior.