Pericolul descoperit în lumânările parfumate. Ce conțin ele, de fapt. La ce risc te supui

de: Dumitrache Diana
06 01. 2021

Deşi mulţi sunt românii care le folosesc, medicii avertizează asupra riscului la care aceştia se supun. Pericolul din lumânările parfumate a fost descoperit abia acum. Este incredibil ce conţin ele, de fapt.

De ce sunt periculoase lumânările parfumate

În perioada sezonului rece, mulţi români ard lumânări parfumate pentru a împrospăta casa, dar şi pentru a oferi o atmosferă caldă. Din păcate, specialiştii au descoperit ce conţin ele, de fapt, şi explică la ce risc te supui dacă obişnuieşti să faci asta. Pericolul pentru sănătate este real. Se pare că acestea, în ciuda aromelor minunate, răspândesc multe substanţe chimice care afectează organismul.

În primul rând, lumânările colorate conţin formaldehidă, un solvent cancerigen care afectează sistemul respirator, pe cel nervos, dar şi pe cel al ochilor. Printre simptomele care ar trebui să îţi dea de gândit sunt durerile de cap, ochii roşii, tusea. De asemenea, în cazul inhalării excesive a vaporilor, aceste obiecte pot provoca eczeme la nivelul pielii.

Un alt pericol descoperit în lumânările parfumate este cel legat de limonen, o hidrocarbură cu miros puternic de portocală. Acesta reacţionează cu ozonul natural din aer formând astfel compuşi volatili toxici. În momentul în care simţi un miros înţepător, deschide geamul şi aeriseşte bine camera.

“Aceste produse sunt un amestec de substanțe iritante pentru ochi, nas și căile respiratorii. Unele dintre ele se știe că sunt cancerigene, altele sunt suspectate de acest lucru. Acetaldehida, acetona, acroleina, benzen, etilbenzen, formaldehida, monoxid de carbon, naftalina și alți compuși organici volatili sunt câteva dintre substanțele definite ca extrem de periculoase detectate”, susţin cei din cadrul Asociației pentru Protecția Consumatorilor Deco, din Portugalia.

Parfumurile sintetice afectează imunitatea

Un alt motiv pentru care ar trebui să nu mai cumperi lumânări parfumate sunt aromele obţinute sintetic. Acestea pot provoca alergii, afectând grav sistemul respirator. Astfel, sistemul imunitar este slăbit în timp.

“Toate produsele testate s-au dovedit periculoase pentru sănătatea consumatorului pe termen scurt (iritație) și pe termen mediu și lung (în funcție de perioadele de expunere, patologii particulare respiratorii, cancer).

E un lucru obișnuit să găsești cuvinte ca «natural», «purificator», «sigur», «energie pozitivă», care din punctul de vedere al siguranței consumatorului și al obligației de a oferi informații corecte și verificabile, sunt absolut inacceptabile”, mai spun cei de la Deco.

Şi vaporii de parafină au efecte secundare asupra sănătăţii organismului. Prin ardere, aceasta elimină substanţe toxice precum benzen şi toluen, similare cu cele găsite în vaporii de motorină sau acetonă.