01 apr. 2021 | 09:46

Pericolul care pândește omenirea în 2050, de fapt: ”10 milioane de morți anual” VIDEO

Sănătate
Pericolul care pândește omenirea în 2050, de fapt: ”10 milioane de morți anual” VIDEO
Rezistența la antibiotice, o problemă globală

Mulți dintre noi am crescut crezând în traiectoria progresului în știință și medicină. Că sănătatea umană va continua să se îmbunătățească așa cum s-a făcut de sute de ani. Pe măsură ce am progresat am continuat să fim optimiști și să credem în medicină și în medicamente. Cele mai folosite medicamente au fost celebrele antibiotice, dar în urma unor cercetări s-a constatat un pericol viitor în ceea ce privesc antibioticele.

Antibioticele pot deveni un pericol în următorii ani pentru sănătate

Știința funcționează încă bine, dar obstacolele mortale blochează calea dintre cercetare și progres în domeniul medicinei. Aceste obstacole, în opinia specialiștilor sunt antibioticele. Amenințarea pentru omenire este gravă și se înrăutățește pe zi ce trece, dar din motive care scapă, pare a fi șocant de puțină voință colectivă de a face multe în acest sens, mai spun specialiștii.

În urmă cu aproximativ 75 de ani, știința a adus penicilina în uz public. Astfel s-a deschis o nouă eră în controlul bolilor infecțioase, la fel cum făcuse salubritatea înainte. Bolile infecțioase, cum ar fi pneumonia și streptococul, care în mod obișnuit fuseseră fatale chiar și în zilele bunicilor noștri, au fost îmblânzite, cel puțin pentru o vreme.

În generațiile care au urmat, speranța de viață a crescut cu 25 de ani. Bolile infecțioase au căzut de pe locul 1, printre toate cauzele morții umane. Bolile infecțioase, până la apariția penicilinei, a omorât mai mulți oameni decât gloanțele și bombele, chiar și în timpul războaielor mondiale.

Rezistența la antibiotice, o problemă globală

Printre specialiștii care trag un mare semnal de alarmă în privința pericolului este și cercetătorul român Cristian Coman. Cristian Coman, în afară de munca sa de cercetare, este celebru și pentru cele trei expediții în Antarctica. Într-un interviu acordat publicației Hotnews.ro, cercetătorul a reiterat pericolul rezistenței corpului nostru la antibioticele folosite în diferitele afecțiuni.

”Rezistența la antibiotice apare atunci când medicamentul în sine nu mai funcționează. Încercăm să lovim în acel microorganism, să-i zicem bacterie, o să mă refer la ele. Lovim într-o bacterie patogenă cu care organismul se luptă și din păcate nu mai reacționează la tratament. Această rezistență poate să fie naturală într-o bacterie, pur și simplu o are, sau așa numita rezistență dobândită.

Aceasta este de fapt partea mai urâtă a rezistenței la antibiotice, pentru că anumite gene de rezistență, care sunt transferabile, pot să ajungă la bacterii cu rezistență la antibiotice de la altă bacterie care în mod normal nu are rezistență la antibiotice, dar prin faptul că preia aceste gene devine ea însăși rezistentă.”, declară cercetătorul român.

”Situația este gravă și va deveni și mai gravă”

Prin selecție naturală, bacteriile și alți microbi evoluează pentru a supraviețui atunci când se administrează antibioticele. Vor continua să se adapteze și vor reuși să facă asta în continuare, spun specialiștii. Cu excepția cazului în care umanitatea construiește noi straturi de apărare sub formă de noi antibiotice și alte abordări creative.

În Statele Unite, două companii farmaceutice au obținut aprobarea FDA pentru noi compuși antibiotici. De îndată ce piețele au aflat că acele companii au creat medicamente care ar putea salva literalmente lumea, stocurile lor au scăzut, povestește un alt cercetător în domeniu, Gerry Wright, profesor de biochimie și științe biomedicale, Universitatea McMaster.

Guvernele lumii recunosc criza, așa cum au afirmat la o reuniune specială la nivel înalt a Adunării Generale a Națiunilor Unite în 2016 și la G20 în 2017. Cercetătorul Cristian Coman spune că există un mare pericol. Acesta spune că până în 2050 s-ar putea ca rezistența la antibiotice să tindă să devină principala cauza a mortalității.

”Situația este gravă și va deveni și mai gravă. Am să va dau exemplu un raport britanic din 2015. Acest raport a fost cerut de prim-ministrul Marii Britanii de atunci, David Cammeron. El le-a cerut specialiștilor să vină cu o estimare a acestui impact al rezistenței la antibiotice pe partea de mortalitate și pe parte de impact economic.

Acest raport subliniază mare și îngroșat că dacă nu vom face ceva, bineînțeles la nivel global, această rezistență la antibiotice tinde să devină principala cauza a mortalității. Până în anul 2050 am putea să ajungem la peste 10 milioane de decese anual cauzate de rezistența la antibiotice. Impactul economic este extraordinar, estimat la 100 de mii de miliarde de dolari, la nivel global, bineînțeles.”, mai spune Cristian Coman.

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Ucraina se declară gata să înlocuiască Ungaria în UE și NATO
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
O vedetă de la Antena 1, coșmar zilnic. Problema din fiecare dimineață
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Călin Georgescu a plecat din România. Decizia care aruncă în aer țara. Cristela nu a...
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
Se trimit NOI DECIZII de RECALCULARE a PENSIILOR. Anunț de Casa de Pensii: Un MILION de pensionari le PRIMESC în IANUARIE
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro