Pericolul care îi pândește pe toți șoferii pe timp de caniculă. Primul lucru pe care trebuie să îl facă înainte de a pleca la drum
Experții auto au spus care este pericolul care îi pândește pe toți șoferii pe timp de caniculă. Pentru a avea călătorii în siguranță, șoferii trebuie să facă ceva foarte important înainte de a pleca la drum. Așadar, care este primul lucru pe care trebuie să îl facă înainte de a pleca la drum, vedeți în rândurile de mai jos.
Sfat pentrul șoferii care circulă pe caniculă. Ce trebuie să facă atunci când s-au urcat în mașină
Zilele acestea România se topește, conform Administrației Naționale de Meteorologie, fiind în vigoare coduri galbene și portocalii de caniculă ce vor aduce temperaturi de 40 de grade Celsius. Astfel, șoferii trebuie să țină cont de un sfat dat de specialiștii auto.
Înainte de a pleca la drum, șoferii trebuie să pornească aerul condiționat. Dacă acesta nu funcționează, anulați călătoria. Canicula, respectiv gradele multe acumulate într-o mașină care nu beneficiază de aer condiționat afectează șoferul precum îl afectează și alcoolul.
Canicula, periculoasă la volan ca și alcoolul
Conform ultimelor studii în domeniu, o temperatură de peste 35 de grade Celsius în habitaclul mașinii poate afecta capacitățile șoferului la fel de mult ca și o alcoolemie de 0,5 la mie.
Astfel, un șofer va avea o viteză de reacție la 35 de grade Celsius cu 20% mai mică decât atunci când conduce la 25 de grade Celsius. Nu uitați, pentru siguranța dumneavoastră și a pasagerilor, ține-ți aerul condiționat pornit când sunteți la drum lung.
IGPR: Canicula poate aduce adormirea la volan
„Ținând cont de temperaturile ridicate prognozate pentru perioada imediat următoare, în vederea reducerii riscului de implicare în accidente rutiere, polițiștii rutieri recomandă conducătorilor de autovehicule să circule cu atenție sporită și să respecte normele privind circulația pe drumurile publice, adaptând, în permanență, viteza de deplasare la condițiile meteo-rutiere.
Temperatura ridicată din hibitaclul maşinii poate accentua starea de oboseală care se manifestă, la început, prin întârzierea reacţiilor, dificultate în concentrare şi, din nefericire, se poate termina cu adormirea la volan”, informează Inspectoratul General al Poliției Rutiere.
Ministerul Sănătății, reguli generale în ceea ce privește canicula
-O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca un pahar cu apă.
-Evitați activități în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
-Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități), oferindu-le în mod regulat lichide chiar dacă nu vi le solicită.
-Păstrați permanent contactul cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități. Interesați-vă de starea de sănătate.
-Evitați pe cât posibil expunerea prelungită la soare între orele 11-18.
-Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât cea ambientală
Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius.
-Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea,ceai,cola) sau de zahăr (sucuri, răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
-Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.