09 iun. 2021 | 15:50

Pericolul care îi pândește pe români. Un medic rupe tăcerea: ”Se ascund și în încălțăminte”

Sănătate
Pericolul care îi pândește pe români. Un medic rupe tăcerea: ”Se ascund și în încălțăminte”
Căpușele, inamicul numărul unu în aceste zile

În ultima vreme, odată cu apariția căldurii, tot mai multă lume a ieșit la plimbare în parcuri. Deși aparent inofensive, căpușele au devenit inamicul numărul unu. Mai ales pentru cei mici. Un semnal de alarmă în această privință a fost tras și de medicul infecționist Gheorghe Enache.

Căpușele, inamicul numărul unu în aceste zile

La începutul lunii mai tot mai mulți români reclamau apariția unui număr din ce în ce mai mare de căpușe. Căpușele erau găsite în parcuri, acolo unde verdeața este desul de deasă. La nivelul Capitalei, tot în aceeași lună, erau anunțate cel puțin 200 de cazuri de minori mușcați de căpușe.

Se pare că că aceste insecte au devenit inamicul public numărul unu al acestor zile. Printre cei care au reclamat această situație, cel puțin în București, a fost și Amalia Năstase,  fosta soție a lui Ilie Năstase.

„Căpușele sunt peste tot. Sunt foarte multe căpuşe pentru că nu s-a tăiat iarba. Mi-a răspuns doamna primar că nu este parcul Herăstrău sub jurisdicţia Primăriei Sectorului 1. Dar eu nu fac politică, asta vreau să înţeleagă toată lumea, că faptul că reclam ceva nu înseamnă că ţin cu ăla dinainte, cu ăla de după. Îi duc în parc pe copii, dar îi dau cu tot felul de substanţe, care şi alea sunt toxice.

Şi ne căutăm după urechi, la încheieturi. E o realitate pe care nu o putem ignora. Eu nu înţeleg cum de niciodată nu sunt bani în Bucureşti. Nu ai cum să nu ai grijă de populaţie, mai ales că este pandemie. Este prima dată când văd în parcul Herăstrău şobolani. Doamna primar este prietenă cu domnul Nicuşor Dan, nu sunt din formaţiuni politice diferite, să nu se înţeleagă.”, scria Amalia Năstase.

Semnale de alarmă trase și de medicul infecționist Gheorghe Enache

Deși anunțată la nivelul capitalei rezolvarea problemei căpușelor, a țânțarulilor și a șobolanilor, deocamdată nu s-a rezolvat nimic. În tot acest timp numărul persoanelor mușcate de căpușe poate crește.

Un semnal de alarmă pe marginea acestui subiect la tras și medicul infecționist Gheorghe Enache. Într-un interviu acordat celor de la Gândul .ro, medicul vorbește despre pericolele în urma mușcăturii de căpușe.

„Apariția căpușelor este influențată de umezeală și căldură. Avem căldura pe de o parte, și pe cealaltă ploile. Aceste alternanțe termice influențează apariția căpușelor. Sunt aceste alternanțe termice semnificative. Pericolul căpușelor este însă mare, iar începând cu luna mai a început sezonul lor. Ele vor fi toată vara, nu doar în București, peste tot în țară din cauza căldurii instalate și vor rămâne până în septembrie-octombrie.

La oraș se poate face dezinsecție, în schimb, la țară este mult mai greu. (..) Mușcăturile pot fi și micuțe, nu neapărat mari și căpușele se pot ascunde și în încălțăminte. De asemenea, în zonele mai riscante să poarte haine deschide la culoare, cu pantaloni lungi introduși în șosete, dar și un spray împotriva mușcăturilor de căpușe””, a declarat Gheorghe Enache, medic primar în boli infecţioase pentru Gândul.ro.

Parteneri
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redactia.ro
Ce a pus Prodanca în pachetele de Paște pe care le-a împărțit pentru regretata sa mamă, Ionela: „Pe barosăneală, așa cum îi plăcea ei!”
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
Cutremur semnificativ în România. Magnitudinea a fost peste cea obișnuită
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
Medicul care l-a operat a anunțat acum. FLORIN PIERSIC...
Capital.ro
Când pică Paștele în 2025. Se întâmplă asta o dată la câțiva ani
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
CUTREMUR în RomâniaI! UNDE s-a SIMȚIT cel mai PUTERNIC
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro