Pericolul ascuns în protecția solară SPF. Specialiștii trag un semnal de alarmă în 2021
Toți folosim vara, mai ales la plajă, produse pentru protecție solară. Numai că, un studiu recent a scos în evidență efecte dăunătoare asupra sănătății pielii. Studiul spune că efectele se datorează ținerii acestor produse de protecție solară prea mult timp pe rafturi.
Produsele de protecție solară dau efecte cancerigene
Un număr de produse de protecție solară de marcă de top riscă să provoace cancer dacă sunt lăsate pe raft prea mult timp, se arată într-un nou studiu. Studiul a mai dezvăluit că produsele de protecție solară ținute prea mult pe rafturi eliberează în timp substanțe chimice toxice.
Oamenii de știință din Franța și SUA au studiat o serie de produse de protecție solară aleatoriu. Produsele în cauză conțineau „octocrilenul” chimic, „filtru solar” organic.
Produsele de la Garnier, Bioderma, LaRoche-Posay, L’Oreal, Coppertone, Banana Leaf și Neutrogena au fost achiziționate de la magazine din SUA și Franța, inclusiv unele destinate bebelușilor și copiilor.
Specialiștii au constat că octocrilina, care este un ingredient obișnuit al produselor de protecție solară deoarece absoarbe radiațiile UVB, este responsabilă pentru arsurile solare și cancerul de piele.
În același timp octocrilina este controversată, deoarece este un alergen potențial și nu este biodegradabil. Specialiștii spun că acest ingredient este deja interzis în mai multe țări.
Echipa de cercetători a constatat că octocrilina se degradează în substanța chimică cancerigenă benzofenonă. Efectul este produs atunci când este lăsată pe raft mai mult de un an.
Autorii studiului spun că fabricarea produselor care conțin octocrilen chimic ar trebui interzisă până când industria poate dovedi „fără îndoială” că este sigură. Singurul produs testat de echipă care nu conținea octocrilen a fost Nivea Sun SPF 50+, pe care l-au folosit ca subiect de control.
”Octocrilina a fost utilizată în protecția solară de mai mulți ani.
Nu a fost demonstrat niciun risc pentru sănătate din cantități mici de impurități ale benzofenonei.”, spun cercetătorii care au făcut studiul.
Rezultatele și problemele de sănătate nu sunt direct transferabile oamenilor
Cercetătorii spun că raportul poate părea alarmant. Dar nu trebuie să îngrijoreze, deoarece rezultatele și problemele de sănătate nu sunt direct transferabile oamenilor.
Acest studiu nu schimbă faptul că produsele de protecție solară și ingredientele lor sunt sigure, eficiente și reprezintă o parte esențială a unui regim de protecție solară pentru protejarea sănătății noastre, așa cum recomandă dermatologii la nivel mondial, mai spune studiul.
Problema nu se referă atât la produsul în sine. Problema este legată de timpul de utilizare, sau dacă nu este folosit între vacanțele de vară.
De obicei achiziționăm un produs de protecție solară, îl folosim timp de două săptămâni în timpul verii. Apoi îl punem într-un dulap pentru a o folosi din nou în anul următor. Autorii studiului spun că acest lucru ar putea fi foarte periculos.
Cercetătorii, inclusiv o echipă de la Laboratorul de mediu Haereticus din SUA, nu au susținut că octocrilina în sine ar fi cauzat cancerul, mai degrabă substanțele chimice produse atunci când se descompun în timp.
Printre acestea se numără benzofenona, care este un „mutagen, cancerigen și disruptor endocrin” care poate duce la cancer.
Un perturbator endocrin este un produs chimic care poate interfera cu mesagerii din corp care reglează sistemul circulator și pot duce la apariția tumorilor canceroase.