Pericolul ascuns în ouăle vopsite de Paște. Specialiștii trag semnalul de alarmă: ”Nimeni nu se gândește la toxicitate”

de: Alexandra Chivu
29 04. 2021

Chiar dacă pot arăta apetisant și sunt extrem de atractive vizual, nu toate ouăle de Paște colorate cu diverse produse specifice reprezintă siguranță pentru sănătate. În ultima perioadă, tot mai multe gospodine folosesc pentru vopsirea ouălor produse dn comerț. Chiar dacă acestea au menționată pe etichetă compoziția substanței, nu putem recunoaște gradul de toxicitate. Specialiștii atrag atenția oamenilor la tehnicile și vopselurile folosite pentru ouăle de Paște.

Specialiștii: Vopseaua pentru ouăle de Paște, pericol pentru sănătate

Vopseaua de ouă pe care o folosim în perioada sărbătorilor pascale ne poate îmbolnăvi, este semnalul de alarmă tras de specialiști. 14 E-uri diferite se află într-un singur plic de culoare. Cele mai sănătoase variante rămân cele naturale, adică vopseaua din foi de ceapă, ștevie sau morcov.

„Trebuie să cumpărăm o vopsea care să fie folosită chiar în acest scop. Foarte multe accidente în ultimii ani au fost determinate de faptul că oamenii au folosit vopsea industrială pentru acest proces, pentru că aceea colorează și mai bine, poate fi mai spectaculoasă din punct de vedere al aspectului, însă nu s-au gândit la riscul de toxicitate.

Trebuie să ne asigurăm de faptul că ouăle nu sunt crăpate. Vopseaua nu trebuie să ajungă în contact cu conținutul pe care îl mâncăm, pentru că, odată ce ajunge acolo, este evident că va fi ingerată.

Pe de altă parte, al treilea element pe care l-am văzut cu toții la masa de Paște este reprezentat de momentul în care ouăle puțin umede devin lipicioase și vopseaua rămâne pe mâinile noastre. Este un pericol, pentru că dacă mâncăm ulterior oul sau altă mâncare cu mâna contaminată cu vopseaua, o ingerăm”, a explicat medicul Radu Țincu la Antena 3.

Problemele de sănătate cu care ne-am putea alege în urma consumului de ouă colorate astfel

Dacă discutăm despre vopseaua alimentară, cea pe care o folosim pentru a colora ouăle de Paște, ne poate determina tulburări gastrointestinale, tulburări digestive, în special în cazul copiilor, unde riscul de toxicitate este mai mare și vulnerabilitatea de asemenea. Dacă este vorba despre cele industriale, situația devine serioasă. Acestea conțin substanțe chimice, toxice, care pot merge mai mult decât la nivelul tubului digestiv și pot fi absorbite în sânge, a completat acesta.