Pericolul ascuns în jucăriile pe care le dăruim de Crăciun. ANPC trage semnalul de alarmă

Pericolul ascuns în jucăriile pe care le dăruim de Crăciun. ANPC trage semnalul de alarmă
Părinţii trebuie să fie foarte atenţi atunci când aleg jucăriile pentru copii

A început cea mai frumoasă perioadă din an, iar România intră şi ea în spiritul sărbătorilor de iarnă. Este perioada în care toată lumea este în căutarea de cadouri pentru cei dragi. Doar că uneori se poate întâmpla ca totul să se transforme un adevărat coşmar. Mai ales atunci când nu se ţine cont de anumite indicaţii de vârstă când vine vorba de jucăriile oferite copiilor. În plus, din dorinţa de a obţine un chilipir, unii oameni fac mari greşeli. Cumpără jucării contrafăcute, care pot crea pericol pentru cei mici.

Greşelile pe care le fac foarte mulţi părinţi atunci când cumpără jucării pentru cei mici

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) trage un semnal de alarmă şi oferă câteva sfaturi pentru alegerea cadourilor. Sfaturile trebuiesc respectate atât de părinţi, cât şi de alte persoane care fac cadouri pentru copii.

-să achiziţioneze jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie;

-să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului

-să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici;

– să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: ”Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 3 ani.

De asemenea, ANPC face şi alte recomandări foarte importante, conform mditv.ro. Clienții trebuie să verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română.

Orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată şi în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC. Dacă pentru cei mici părinții aleg jucării, cei mai mari preferă gadget-urile.

Și aici trebuie să fim atenție la produsele achiziționate, la prețuri și oferte. Nu cumpărați jucării care nu au marcajul CE pe produsul propriu-zis sau pe ambalaj. Marcajul CE arata ca in procesul de fabricatie au fost respectate standardele europene armonizate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI