Pericolul ascuns în ghimbir. Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău dacă faci exces
Ghimbirul se evidențiază mai prin cele 13 funcții miraculoase pe care le exercită. De-a lungul timpului, după zeci de studii care l-au avut în centrul atenției, oamenii de știință au conchis: este mai mult decât un remediu tradițional, este aproape un medicament în chimioterapie, sarcină, artrită reumatoidă, osteoartrită, dureri musculare, digestie sau stări de greață. Însă, pe cât de bun, pe atât de dăunător în anumite situații.
Ghimbirul, bun…de evitat în unele cazuri
Ghimbirul conține aproape 500 de compuși care aduc beneficii organismului și 13 efecte de vindecare sau ameliorare. El ajută la transportul oxigenului și a nutrimentelor către toate celulele corpului, iar efectele sale minunate se pot observa asupra grăsimilor din întreg organismul, fiind bun chiar și în curele de slăbire. Pe de altă parte, există și situații când este bine să-l eviți.
- Ai greutatea corporală mai mică decât trebuie – ghimbirul este bogat în fibre și duce la producția de enzime digestive. Ele accelerează procesul de ardere a grăsimilor și reduc apetitul, ducând la slăbire.
- Suferi de boli ale sângelui – el stimulează circulația sangvină, deci folosirea lui nu este recomandată în cazurile de hemofilie. În plus, neutralizează efectul medicamentelor recomandate în această boală.
- Sarcină – la femeile însărcinate poate cauza contracții premature și naștere prematură. Trebuie evitat îndeosebi în ultimul trimestru de sarcină.
- Anumite medicamente – dacă iei medicamente pentru diabet și tensiune ori pentru insulină și anticoagulante, evită ghimbirul.
Beneficii
- Pentru durerile de stomac – îl poți consuma fie amestecat cu ulei de ricin, fie sub formă de infuzie din ghimbir ori simplu, sub formă de pudră amestecată cu rășină. În cazul unor indigestii şi inapetenţe, mai ales dacă aţi făcut un uşor exces culinar, puteți amesteca suc de ghimbir cu zeamă de lămâie și sare. Consumați amestecul înainte de mese.
- Dureri de cap – este un bun leac pentru durerile de cap, în special cele care au un substrat nervos. Amestecă suc de ghimbir cu lapte și folosește ca inhalant.
- Durere de dinți – aplică o pastă din ghimbir și aloe vera pe partea de unde este durerea.
- Te ajută în procesul de slăbit – ghimbirul stimulează metabolismul și arde grăsimile.
- Tulburări sexuale – ele pot fi tratate cu ajutorul acestei plante aromate care îmbunătățește circulația sangvină și, indirect, acționează asupra organelor genitale.