Pericolul ascuns în cumpărăturile de sărbători. Specialiștii trag un mare semnal de alarmă

de: Dumitrache Diana
10 12. 2020

În această perioadă, toţi românii fac cele mai multe achiziţii din an. Indiferent că este vorba despre produse alimentare, cadouri sau electrocasnice, specialiştii trag un mare semnal de alarmă. Acesta este pericolul ascuns în cumpărăturile de sărbători!

Atenţie la cumpărăturile pe care le faci de sărbători!

Despre decembrie se spune că este luna cadourilor. Şi pe bună dreptate. Din păcate, specialiştii trag un semnal de alarmă şi vorbesc despre pericolul ascuns în cumpărăturile de sărbători pe care le fac românii. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) trasmite o serie de sfaturi în special cu privire la ofertele promoționale.

„Acordați o atenție deosebită la achiziția produselor alimentare, în special în cazul ofertelor promoționale! În primul rând, consumatorii trebuie să acorde o atenție deosebită la achiziția produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor profita de această perioadă pentru a-și vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora.

De asemenea, trebuie să verifice cu atenție din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare și să le refuze pe acelea pentru care au suspiciuni privind calitatea și mai ales siguranța”, recomandă reprezentanții ANPC, conform Digi 24.

De asemenea, inspectorii oferă cumpărătorilor câteva sfaturi legate de locurile din care aceştia iau carnea sau produsele din carne, acestea fiind extrem de căutate în această perioadă:

  • achiziționarea cărnii și a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe).
  • produsele trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar.
  • evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor” .
  • carnea achiziționată sub formă refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider.

Detalii la care trebuie să fii atent când faci cumpărături

Un alt lucru la care trebuie să fii atent atunci când faci cumpărături în această perioadă este preţul. Conform reprezentanţilor ANPC, de foarte multe ori se întâmplă ca preţul de la raft să fie diferit de cel de la casă. Termenul de valabilitate trebuie şi el verificat la fiecare produs în parte.

Etichetele produselor de panificaţie (cozonaci, pâine, cornuri) trebuie să conţină denumirea produsului, numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului, data durabilității minimale, cantitatea netă și condițiile de depozitare. În cazul produselor de import, etichetele trebuie să conţină şi informare în limba română.

Aşadar, este important ca în această perioadă să avem mai multă grijă la produsele achiziţionate, mai ales în cazul celor alimentare.