Pericolul ascuns în apa rece pe care o bem. Specialiștii îi avertizează pe români să aibă grijă

de: Năstase Mirabela
17 09. 2020

Sfatul specialiștilor este să aveți grijă de unde beți apă deoarece paraziții intenstinali precum Giardia, pot fi contractați din apa contaminată care este consumată zilnic. De precizat este că Giardia lambalia poate supraviețui în apă rece, clorurată, vreme de două luni.

Pericolul ascuns în apa rece pe care o bem

La persoanele sănătoase, giardioza dispare în câteva săptămâni, cu sau fără tratament. Dar în unele cazuri, Giardia poate constitui poate fi o problemă pe termen lung, dacă nu este tratată.

Potrivit doc.ro, Giardia lamblia este un mic parazit care traieste în intestinele oamenilor si animalelor. Acest parazit este transmis de la o persoană infectată sau de la un animal infectat prin contactul direct, dar și prin consumul apei contaminate sau prin consumarea hranei infestate, zic specialiștii.

Ce este giardioza

Potrivit expertilor, giardioza este foarte contagioasă si se poate raspandi cu usurință la membrii din aceeași familie. În zonele în care există grupuri mai mari de copii, cum ar fi grădinișe, sau in orice fel de centre unde sunt grupuri mari de adulti, ori în situația în care o persoană călătoreste într-o alta țară, giardioza se poate transmite cu usurință de la o persoana la alta.

Unii dintre pacienți ce au infecția cu giardia nu dezvoltă niciodată semne ori simptome, însă sunt purtătorii parazitului și îl pot transmite și altor persoane, prin materiile fecale. În cazul celor care s-au îmbolnăvit de giardioză, simptomele apar la 1-3 săptămâni de la expunere, iar acestea sunt:

  • diaree apoasă, cu miros neplăcut, care poate alterna cu scaune moi
  • stari de oboseală și de rău
  • crampe abdominale și balonare
  • gaze intestinale (flatulența)
  • greață
  • scaderea în greutate.

Deși nu există medicamente sau un vaccin care sa poată preveni infecția cu giardia, anumite masuri de precauție ne pot ajuta să reducem astfel riscul de a dezvolta infecția sau de a o răspandi și la alte persoane. Astfel, trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun după folosirea toaletei, schimbatul scutecelor și înainte de a veni în contact cu alimente atunci când gătim. Trebuie să spălăm legumele și fructele și să le curățăm de coajă înainte să le mâncăm. De asemenea, a se evita băutul apei din lacuri, râuri, izvoare, dacă apa nu a fost filtrată și tratată chimic. Apa de băut se fierbe un minut pentru a ucide parazitul giardia. În zonele în care sursele de apă sunt nesigure, să se evite consumul de apă de la robinet care nu a fost fiartă în prealabil și să se evite alimentele neprocesate termic, care au fost spălate cu apa de la robinet.