Mersul pe litoralul românesc a devenit un lux, din păcate. Dar, dacă tot plătim sume exorbitante, cel puțin să avem parte și de mâncare cum trebuie. Din păcate nici acest lucru nu se întâmplă, multe restaurante fiind descoprite cu mari nereguli sanitare de inspectorii ANSVSA.
În weekendul care tocmai s-a încheiat litoralul românesc a fost plin de turiști. Datele statistice arată că aproximativ 100.000 de români și-a petrecut cele trei zile de weekend pe litoralul românesc. Așa cum relatam într-un alt material, deși plin de lume, prețurile au explodat la mai toate serviciile. De la cazare, la mâncare și chiria unui șezlong, litoralul românesc a devenit în 2021 un adevărat lux pe care și-l permit din ce în ce mai puțini români.
Deși plătim zilele acestea sume mari pentru serviciile de pe litoralul românesc, ne putem permite să avem pretenția ca măcar mâncarea să fie bună și în condiții de securitate alimentară. Din păcate inspectorii ANSVSA spun că au fost găsite foarte multe nereguli la majoritatea restaurantelor de pe litoralul românesc.
Într-un weekend atât de aglomerat cum a fost cel care tocmai s-a terminat, inspectorii ANSVSA au decis să facă inspecții sanitare. Din păcate un număr important de restaurante au fost găsite fără minime cunoştinţe despre respectarea igienei. Inspectorii spun că au amendat mai mulți comercianți, valoarea amenzilor ridicându-se la aproximativ 462,000 de lei. Datele arată că litoralul românesc are aproximativ 269 de unități comerciale care se ocupă cu producția și comercializarea de mâncăruri, majoritatea fiind găsite în neregulă la măsurile de respectare a igienei fitosanitare.
„În urma acestor controale au fost aplicate 52 de amenzi contravenţionale în valoare de 461.800 de lei pentru deficienţe cu privire la depozitarea neconformă a produselor alimentare. Au fost emise amenzi și pentru condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie, pentru manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, dar și pentru funcţionarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.
”De asemenea, s-a constatat că persoanele din blocurile alimentare ale unor unităţi de alimentaţie publică cu activitate sezonieră nu au cunoştinţele de bază cu privire la respectarea regulilor de igienă specifice manipulării alimentelor. Acest aspect poate determina apariţia unor riscuri de contaminare încrucişată a alimentelor/preparatelor alimentare care se servesc către consumatori.”, se spune în raportul ANSVSA.
La prețurile acestor zile, litoralul românesc riscă să piardă mult mai mult, dacă nu se remediază aceste situații nedorite.