Pericol la granița cu România. Putin și-a trimis oamenii de încredere să-l sprijine pe Dodon în alegeri

de: Stan Nicu
23 10. 2020

Pericol la granița cu România, după ce Vladimir Putin și-a trimis oamenii de încredere să-l sprijine pe Igor Dodon în alegeri. Rusia acuză SUA că vor să instige la o revoluţie în Republica Moldova, însă mai multe voci susțin că preşedintele Igor Dodon este sprijinit agresiv de Moscova.

Rusia acuză SUA că vrea să facă o revoluție în Republica Moldova. Vladimir Putin l-ar sprijini pe Igor Dodon în alegeri

Serghei Narîşkin, șeful serviciului de spionaj extern al Rusiei, acuză Statele Unite de faptul că ar pregăti o revoluţie în Republica Moldova în cazul unei victorii a preşedintelui pro-rus Igor Dodon la alegerile prezidenţiale care vor avea loc la 1 noiembrie.

Vedem limpede acum că americanii pregătesc scenariul revoluţionar şi pentru Moldova, după evenimentele din Belarus şi Kârgâzstan”, se spune într-o declaraţie a lui Narîşkin, difuzată de serviciul de spionaj al Rusiei (SVR) şi citată de agenţia rusă Itar Tass.

Americanii au anunțat ambasada de la Chișinău să se pregătească de proteste

Astfel, seful spionajului rus mai spune că Departamentul de Stat a dat indicaţii ambasadei americane la Chişinău să se pregătească de proteste în masă în cazul realegerii lui Igor Dodon şi să ceară repetarea scrutinului.

Pe de altă parte, o analiză a Fundaţiei Jamestown arată că  Rusia este implicată puternic în procesele electorale din Republica Moldova, promovându-l agresiv pe actualul şef al statului, Igor Dodon, acesta fiind prezentat ca fiind singurul care are capacitatea de a rezolva problemele ţării cu ajutorul Moscovei.

Rusia pomite ajutor Republicii Moldova la televiziunile controlate de Igor Dodon

Unele dintre acţiunile în acest sens a fost promovarea ajutorului rusesc la principalele canale de ştiri controlate de Igor Dodon.

Printre aceste „ajutoare” se numără angajamentul premierului rus Mihail Mişustin faţă de omologul său moldovean Ion Chicu de a oferi asistenţă financiară fermierilor moldoveni care au suferit de pe urma secetei, extinderea numărului de companii moldoveneşti autorizate să exporte în Rusia şi 200 de milioane de euro sub formă de credit pentru Republica Moldova.

Unele voci nu sunt de acord cu ajutorul Rusiei

Expertul Dumitru Mînzărari, de la Curtea Constituţională a respins creditul rusesc, argumentând că acesta subminează suveranitatea Republicii Moldova. ”Având în vedere că Moscova deţine datele paşaportelor multor cetăţeni moldoveni care lucrează în Rusia, riscul este că aceste date ar putea fi folosite pentru a oferi zeci de mii de voturi frauduloase lui Dodon.

În plus, Moscova va facilita transportul unui număr mai mare de cetăţeni moldoveni care trăiesc în Transnistria la cele 42 de secţii de votare destinate lor – un potenţial de 210.000 de voturi – şi îi va îndemna să voteze pentru Dodon.

Numărul de secții de votare, redus în Diaspora

În contrast, în multe ţări occidentale, unde se află cea mai mare parte a diasporei pro-Sandu, numărul de secţii de votare a fost redus din cauza restricţiilor pandemice.

Mai mult, într-o videoconferinţă cu Dodon de la sfârşitul lunii septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin l-a susţinut în mod deschis pe Igor Dodon, exprimând „speranţe foarte mari” de a continua dialogul cu acesta după alegeri”, declara Dumitru Mânzărari.

Maia Sandu, contracandidatul lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie

Contracandidatul lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din noiembrie este Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS). Maia Sandu a fost demisă de Igor Dodon anul trecut din funcția de prim-ministru, după ce aceasta s-a opus încercărilor lui de a prelua controlul asupra Procuraturii Generale.

Un sondaj recent relevă o popularitate a Maiei Sandu de 20%, faţă de 18% a lui Igor Dodon, astfel, pentru prima dată, ea ocupând locul întâi în rândul preferinţelor moldovenilor, după ce s-a situat în urma lui Dodon din 2016.