Pericol, în apropierea României. Nivelul Radiațiilor, extrem de ridicat în zona Cernobîl
Pericol, în apropierea României. Specialiştii din Ucraina au observat duminică o creştere a nivelului de radiaţii din cauza unui incendiu de pădure. Focul a izbucnit, sâmbătă, în zona de excluziune din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, acolo unde s-a produs cel mai mare accident nuclear din istorie.
Pericol, în apropierea României. Nivelul Radiațiilor, extrem de ridicat în zona Cernobîl
Un incendiu izbucnit sâmbătă în zona unde în anul 1986 s-a produs cel mai mare accident nuclear, Cernobîl, a dus la o creştere accentuată a nivelului de radiaţii în zonă, informează autorităţile din Ucraina.
„Avem veşti proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului„, a precizat Egor Firsov, pe Facebook, persoana care conduce serviciul de inspecţie ecologică. Egor Firsov şi-a însoţit postarea cu o înregistrare video.
În filmuleţ se arată un detector Geiger, iar acesta afişa un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decât ar fi trebuit să arate. Incendiul a fost unul puternic şi a cuprins nu mai puţin de 100 de hectare din pădurea din jurul centralei nucleare, Aceasta este situată la 100 de kilometri nord de capitala Ucrainei, Kiev.
Iniţial, serviciile de urgenţă urcainiene au asigurat, sîmbătă, populaţia că nu există un nivek mai mare de radioactivitate, recunoscând că s-au confruntat cu „dificultăţi” în eforturile lor de a lichida incendiul din cauza creşterii radioactivităţii în unele zone.
Astfel, autorităţile de la Kiev susţin că locuitorii localităţilor din apropiere nu sunt în pericol. Un elicopter, două avioane, precum şi 100 de pompieri au fost mobilizaţi pentru lichidarea incendiului.
Reactorul numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, Ucraina, a explodat pe data de 26 aprilie 1986. În urma exploziei, trei sferturi din Europa a fost contaminată.
După explozie, autorităţile ucrainiene au evacuat sute de mii de locuitori din zonă. Iar o zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătraţi, a rămas abandonată.
De asemenea, alte trei reactoare ale centralei de la Cernobîl au continuat să funcţioneze după explozie. Ultimul reactor a fost oprit în anul 2000, marcându-se astfel sfârşitul întregii activităţi industriale de la Cernobîl.