Pericol iminent pentru toți pensionarii din România. Ce se întâmplă cu sistemul de pensii în 2020

de: Andrei Simion
29 12. 2019

Violeta Alexandru, Ministrul Muncii trage câteva semnale de alarmă cu privire la sistemul actual de pensii din România, care se află într-un pericol iminent generat de scăderea numărului actual de persoane care sunt înscrise în câmpul muncii.

Ministrul Muncii, ultimele declarații despre pensii

Subiectul pensiilor este unul despre care liberalii discută intens încă de când au venit la guvernare. Cu un deficit bugetar crescut în 2019 (4,4% din PIB) și fără o siguranță certă de susținere a sistemului de pensii, Violeta Alexandru încurajează oamenii să economisească bani pentru pensie prin sistemul de pensii administrat privat, care conferă mai multă siguranţă contribuabililor datorită trasabilităţii banilor şi transparenţei.
Ministrul a caracterizat Pilonul 2 de pensii drept un sistem de pensii corect, care oferă măsura corectitudinii în raport cu contribuţiile realizate de oameni în vederea perioadei de retragere din activitatea profesională.

Ministrul Muncii spune că există bani pentru creșterea de pensii.

Violeta Alexandru și-a exprimat și îngrijorarea faţă de impactul bugetar al legislaţiei privind creşterea cu 40% a pensiilor începând din septembrie 2020, dar a subliniat că va aplica legea în vigoare cât timp deţine mandatul de ministru.

„Să ştiţi că şi mie mi-ar plăcea să crească pensiile cu 50%, cu 60%, oamenii merită să primească mai mult, de aceea în mandatul meu am început în mod deliberat cu activitate susţinută, care să arate pensionarilor faptul că acest Guvern şi eu personal îi respect”, a declarat Violeta Alexandru într-un interviu acordat Agerpres.

Ministrul liberal a vorbit, totodată și despre tendința de prelungire a vârstei de pensionare, o tendință care a luat amploare deja în Europa, însă nu a indicat nimic clar cu privire la intenția Guvernului PNL de a adopta măsuri în acest sens în mandatul curent.

În ceea ce privește problema actuală a forței de muncă, Ministrul spune că această chestiune există din cauza faptului că statul a eșuat în activitatea de conectare a cererii forței de muncă cu oferta care există.