Pericol iminent pentru omenire în următorii 30 de ani. Cât de tragic vom ajunge: ”Ce e mai rău abia urmează”
Terra este în acest moment o planetă suprapopulată. Asta spun toți specialiștii. Efectul acestei supraaglomerări va determina viața în următorii 30 de ani. Din punct de vedere tehnologic, saltul de 20 de ani din 2015 în 2035 va fi imens, spun specialiștii. În acest timp, unele elemente ale lumii noastre se vor schimba dincolo de recunoaștere. altele vor rămâne familiare, liniștitoare, sau dezamăgitoare.
Terra se va schimba total în următorii 30 de ani
Multă lume și-a pus întrebarea cum va fi Terra peste 30 de ani. Ce ne rezervă viitorul pentru mâncarea pe care o consumăm, tehnologia pe care o folosim și casele în care trăim? Ar fi tentant să lansăm clișee, dar realitatea va fi probabil mai puțin interesantă. Lumea din 2035, de exemplu, va fi probabil așa cum este astăzi, dar mai inteligentă și mai automată. Unele inovații s-ar putea să nu le observăm, în timp ce altele ne vor afecta, schimbându-ne viața pentru totdeauna.
Conform specialiștilor, următoarea revoluție majoră a alimentelor va fi agricultura verticală în care cultivăm alimente. O altă revoluție va fi în clădirile verticale controlate de AI, mai degrabă decât pe teren orizontal. Vom avea parte de plante hidroponice pentru fructe și legume și carne clonată in vitro, sunt viziunile specialiștilor. Această schimbare se întâmplă deja. O companie americană, Green Spirit Farms, cultivă kale, spanac și alte verdețuri sub lumini LED într-o fabrică veche de materiale plastice lângă Chicago.
Peste 30 de ani vom avea agriculturaă verticală, și culturi modificate genetic
Agricultura verticală, culturile modificate genetic și carnea sintetică vor fi răspunsuri la nevoia tot mai mare de eficiență alimentară. Acest lucru se va întâmpla pe măsură ce populațiile de pe Terra continuă să crească. Dar va exista, de asemenea, o conștientizare că trebuie să mâncăm cu toții o dietă mai sănătoasă. O dietă bazată pe plante și mai puțin bazată pe alimentele procesate.
„Dacă acest lucru nu funcționează, am putea mânca insecte în 2035. Deja populare în părți din Asia, insectele sunt bogate în proteine, cu un conținut scăzut de grăsimi și o sursă bună de calciu.”, spun specialiștii.
Viitorul sănătății în următorii ani
Spitalele sunt cel mai scump element unic din sistemul de sănătate în general. Cheltuielile cu spitalizarea, spun analiștii, reprezintă până la 40% din cheltuielile noastre anuale de sănătate. Nu este de mirare că viitoarele strategii de asistență medicală vor încerca să țină oamenii în afara lor. Prevenirea va deveni probabil punctul central pe măsură ce obținem un control mai mare al informațiilor noastre de sănătate.
Toate aceste lucruri se vor baza pe folosirea de biosenzori de auto-monitorizare și ceasuri inteligente pentru a colecta în mod continuu date despre fitness. Aplicațiile web vor restrânge datele, sincronizându-se cu dosarele medicale electronice. Folosind aceste cifre, companiile vor putea construi un model al stării noastre generale de sănătate, care poate prezice probleme viitoare. Fiind avertizați, pacienții vor putea să acționeze devreme. Astfel își vor schimba obiceiurile de viață sau luând medicamente adaptate ADN-ului lor individual.
Cum va arăta Terra dacă nu reducem emisiile de carbon la jumătate
Dar ceea ce va schimba cu totul fața planetei Terra, sunt schimbările climatice extreme, care de altfel se întâmplă chiar acum. Conform specialiștilor, schimbările climatice sunt dușmanul numărul unu pentru Terra. Dincolo de reducerile de emisii înregistrate în 2015, nu s-au mai făcut eforturi pentru a controla emisiile. „Ne îndreptăm către o lume care va fi mai caldă cu peste 3 grade până în 2100”, sunt de părere climatologii.
În cinci până la 10 ani, zone întinse ale planetei vor fi din ce în ce mai inospitaliere pentru oameni. Nu știm cât de locuibile vor fi regiunile Australiei, Africii de Nord și vestul Statelor Unite până în 2100. Nimeni nu știe ce viitor vor avea copiii și nepoții lor pe Terra, spun specialiștii, trăgând un semnal de alarmă dur.
„Ce e mai rău abia urmează”
Un efect al schimbărilor climatice suferit de Terra este topirea permafrostului care eliberează microbi antici la care oamenii de astăzi nu au fost niciodată expuși . Ca urmare, nu au nicio rezistență la aceste virusuri. Bolile răspândite de țânțari și căpușe sunt răspândite pe măsură ce aceste specii înfloresc în climatul schimbat.
Vor ajunge, spun aceiași specialiști, să se răspândească în părțile de siguranță ale planetei, și ne vor copleși din ce în ce mai mult. Mai rău, criza de sănătate publică a rezistenței la antibiotice s-a intensificat doar pe măsură ce populația a crescut mai densă în zonele locuibile și temperaturile continuă să crească.
„Ce e mai rău urmează să vină, cu implicaţii asupra vieţii copiilor şi nepoţilor noştri, mult mai mari decât asupra noastră. Avem nevoie de o transformare radicală a proceselor şi a comportamentelor la toate nivelurile: indivizi, comunităţi, companii, instituţii şi guvern.
Trebuie să ne redefinim modul de viaţă şi consumul.”, concluzionează experţii GIEC.
Concluzia
Despre dispariția speciei umane de pe Terra se discută din ce în ce mai mult. Pentru mulți, singura incertitudine este cât de mult vom dura, câte generații vor mai vedea lumina zilei. Sinuciderile sunt cea mai evidentă manifestare a disperării predominante. Există și alte indicații. Este vorba de vinovăția insuportabilă și resentimente acerbe ale generațiilor anterioare care nu au făcut ceea ce era necesar pentru a îndepărta această calamitate de neoprit aupra acestei planete albastre, numită Terra.