Pere fierte în vin, desertul delicios al francezilor pentru masa de Crăciun

de: Alexandra Chivu
11 12. 2020

Poire à la Beaujolaise sau pere fierte în vin este un desert tradițional din regiunea viticolă Beaujolais și aparține bucătăriei din Burgundia și Lyon. Este un desert perfect pentru perioada sărbătorilor de iarnă, în special pentru masa de Crăciun.

Rețeta pentru pere fierte în vin. Desertul e perfect pentru masa de Crăciun

Acest desert cu conotații vechi a cunoscut o evoluție considerabilă. La începutul secolului al XIX-lea, exista deja o rețetă, cunoscută sub numele de „compot de pere făcut de gospodină”. Perele erau fierte într-o oală plină cu vin roșu, zahăr, o bucată de scorțișoară și cuișoare. Odată ce perele se găteau, oamenii au observat că dezvoltă unele ”riduri” sau gropițe, de unde și denumirea „bonne femme” (n.r. „femeie bună”).

Pentru a pregăti perele cu vin roșu, trebuie folosit un vin fructat (în acest caz, Beaujolais). Soiurile cele mai utilizate în secolul al XIX-lea au fost perele Messire-Jean și cele Bon-Chretien, albe și roșii. În zilele noastre, perele utilizate sunt Passe-Crassane și Conference.

Celelalte ingrediente sunt: ​​zahăr sau miere, cuișoare, boabe de piper, un băț de scorțișoară, o păstaie mică de vanilie și puțină coajă de portocală. De asemenea, se poate adăuga ghimbir și cardamon, puțină zmeură sau coacăze negre, pentru a pigmenta mai puternic perele.

Amestecul lichid este adus la fierbere, iar perele trebuie să rămână ușor ferme. Se scurg apoi, permițâng vinului să mai fiarbă pentru a se reduce, până ce devine un sos mai gros. Desertul se servește rece sau călduț.  Acest desert oferă posibilitatea de a consuma fructe care nu se coc în mod satisfăcător în pom, carnea lor având o textură granulată și fiind nevoite să fie culese în mod necorespunzător.

Ingrediente 

  • 6 pere, descojite, cu tot cu codiţă
  • 1 păstaie vanilie
  • 1 baton scorţişoară, înjumătăţit
  • 1-2 linguri zeamă de portocală
  • 2-3 anasoni stelaţi
  • 1 sticlă de vin roşu sau alb, după preferinţă
  • 225 g zahăr pudră
  • 1 crenguţă de cimbru

Mod de preparare 

Puneți vinul într-un vas, împreună cu zeama de portocală, anasonul, scorțișoara, cimbrul, zahărul pudră și păstaia de vanilie tăiată în câteva fâșii. Adăugați perele, puneți capacul și lăsați să fiarbă timp de 20-30 de minute până când miezul lor s-a înmuiat. Scoateți perele, strecurați vinul și mai lăsați să dea un clocot până ce va scădea. Astfel, veți obține o textură ca de sirop. Desertul poate fi servit cu sos de ciocolată, cremă de mascarpone sau o cupă de înghețată cu vanilie.