Perdelele folosite în spitale, de obicei în unitățile de primiri urgențe, pot fi extrem de periculoase pentru sănătatea pacienților, potrivit unui studiu realizat în SUA.
Acestea poartă bacterii rezistente și pot cotamina pacienții destul de ușor, având în vedere că sunt folosite pentru a separa paturile în zonele cele mai agomerate în care se acordă îngrijiri în regim de urgență.
Pentru realizarea acestei cercetări, au fost folosite 1500 de probe de pe perdele din spitale. Autorii studiului au precizat că, de obicei, perdelele sunt schimbate la jumătate de an, abia când ajung să fie vizibil murdare.
În urma analizelor, s-a constatat că în cel puțin un caz din cinci perdeaua purta bacterii multirezistente. S-a observat că și pacienţii erau purtătorii aceloraşi bacterii, potrivit doctorului Lona Mody, cercetătoare la Universitatea din Michigan, una dintre autorii acestui studiu.
„Aceşti agenţi patogeni pot supravieţui pe aceste perdele şi pot fi transferaţi către alte suprafeţe sau pacienţi. În măsura în care aceste perdele sunt folosite peste tot, vorbim despre o problemă globală.” Lona Mody, cercetător
Detalii despre această cercetare sunt așteptate la Congresul european de microbiologie clinică şi boli infecţioase, care se va desfășura la Amsterdam și în cadrul căruia se va face o prezentare amplă.
Studiul a fost realizat în șase unități medicale din Michigan. Cele 1500 de mostre au fost recoltate de pe marginea perdelelor aflate în 625 de camere.
După analizele inițiale, experții au revenit în spitale periodic pentru a verifica situația. În unele situații, bacteriile multirezistente erau descoperite și asupra pacienților
22% dintre perdelele de pe care s-au luat probe conţineau bacterii multirezistente (14% dintre acestea au fost contaminate cu enterococi rezistenţi la vancomicină, peste 6% cu bacterii gram-negative şi 5% cu stafilococ auriu rezistent la meticilină).
În circa 16% din cazuri, pacienţii aveau aceleaşi bacterii ca şi perdelele din camera lor.
„Se constată din ce în ce mai mult că mediul spitalicesc joacă un rol important în transmiterea agenţilor patogeni. Perdelele sunt adesea atinse cu mâinile murdare şi sunt dificil de dezinfectat.” Lona Mody, cercetător