Pentagonul, acuzat că a ajutat Ucraina să ucidă ofițerii ruși de rang înalt. Dezvăluirea care poate arunca Occidentul în aer

Pentagonul, acuzat că a ajutat Ucraina să ucidă ofițerii ruși de rang înalt. Dezvăluirea care poate arunca Occidentul în aer
John Kirby. purtătot de cuvânt Pentagon

Departamentul american al Apărării a vorbit despre nivelul de implicare pe care l-a avut SUA cu privire la furnizarea informațiilor care ar fi putut să ajute Ucraina în războiul izbucnit la inițiativa Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby a fost întrebat dacă a dezvăluit secrete care ar fi putut viza ofițerii ruşi cu grad înalt aflați în apropierea frontului, însă răspunsul său i-ar putea supăra pe oficialii ruși.

Ce influență a avut SUA pentru armata ucraineană

Publicația New York Times a citat, miercuri, surse anonime din cadrul serviciilor secrete americane, dezvăluind că serviciile de informații americane au ajutat Ucraina să elimine mai mulți generali ruși de rang înalt, care se aflau în aproprierea frontului. Astfel, dintre cei 12 generali de bază ai lui Putin uciși, o parte ar fi fost localizați cu ajutorul acestor informații.

În urma celor scrise de publicația citată, Consiliul de Securitate Naţională din SUA (NSC) a negat această afirmație, considerând-o totodată „iresponsabilă”.

„SUA furnizează informaţii operative referitoare la situaţia de pe câmpul de luptă pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi apere ţara.

Noi nu furnizăm informaţii ale serviciilor secrete cu intenţia de a ucide generali ruşi”, a transmis Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a NSC, potrivit Agerpres.

Cotidianul american a mai afirmat că eforturile Washingtonului în războiul din Ucraina prinvind informarea Ucrainei se focusează pe localizare, cât și pe stabilirea locației „cartierelor generale mobile ale armatei ruse, care se deplasează cu regularitate”.

De asemenea, Pentagonul i-ar fi comunicat, luni, Ucrainei, că şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, se afla de câteva zie pe frontul din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, dând de înțeles astfel că cei mai înalți generali ruși s-ar afla în apropierea frontului.

Cu toate acestea, Pentagonul nu a confirmat zvonurile privind rănirea generalului Valeri Gherasimov, așa cum au transmis unele canale media, citând oficialii Ucrainei.

Reacția Pentagonului după acuzațiile apărute în cotidianul american

Purtătorul de cuvând al Pentagonului a recunoscut faptul că serviciile de informații ajută Ucraina să-și apere țara, dar nu să omoare generalii ruși, afirmație care ar putea fi considerate de Vladimir Putin drept una mincinoasă, având în vedere zvonurile izbucnite în jurul acestui subiect extrem de sensibil pentru Rusia.

„Este adevărat că Statele Unite transmit Kievului elemente de informaţii, însă nu oferim informaţii despre locul în care se află înalţi comandanţi militari pe câmpul de luptă şi nici nu participăm la deciziile de ţintire luate de armata ucraineană”, a transmis John Kirby.

Potrivit canalului american NBC, tot serviciul de informații al SUA ar fi ajutat Ucraina să scufunde crucişătorul rusesc Moskva, după ce i-ar fi comunicat informaţii referitoare la o navă aflată în Marea Neagră. Potrivit informațiilor apărute în media, SUA ar fi identificat atunci nava-amiral a flotei ruse drept Moskva şi ar fi transmis poziţia sa.