Pensionarii vor primi bani din urmă: Când ar trebui să se ”îmbogățească”

de: Puiu Alexandru
04 12. 2018

Pensionarii au trecut printr-o serie de șocuri în ultimul an, dar s-ar putea să aibă și ceva de câștigat din tot acest talmeș-balmeș al guvernării PSD-ALDE.

În urmă cu aproximativ jumătate de an, o nouă lege a pensiilor a trecut de parlament. Departe de a fi perfectă, legea cu pricina a fost criticată acerb pentru că nu aducea beneficii majore celor mai săraci dintre pensionari. Cu toate acestea, în teorie, ar fi intrat în vigoare de la 1 octombrie 2018.

Partea fascinantă constă însă în faptul că procesul de implementare va fi unul laborios și se va desfășura pe parcursul mai multor luni. Conform ministrului muncii, pensiile recaculate intră în plată de la 1 octombrie 2018. Momentan însă, nu există o aplicație software care să faciliteze procesul de recalculare. Ca urmare, pensionarii vor ajunge să ia bani din urmă. Peste șase luni, de exemplu, un pensionar ar putea să primească dintr-un foc echivalentul măririi adunate pe ultima jumătate de an sau mai mult.

„Vor primi în plus (pensionarii n.r) de când a intrat legea în vigoare, de la 1 octombrie. În lege spune că această recalculare se derulează pe o perioadă de 12 luni, dar, indiferent când se va termina de calculat ultimul dosar din ţară, acel pensionar va primi banii începând cu 1 octombrie 2018. Practic nu pierde niciun leu. Pentru a pune în aplicare o asemenea lege există nevoie de un soft, program informatic, pe care trebuie să-l achiziţionăm.

Suntem în procedura de achiziţie, suntem în procedura finală şi imediat semnăm raportul procedurii şi contractul. Scrie în lege clar că această procedură de recalculare şi de plată se derulează în interiorul acestor 12 luni, dar, repet, punerea în plată se face cu intrarea în vigoare. Dacă să zicem că în februarie 2019 un pensionar care se încadrează la acea lege 192 primeşte acasă decizia de pensie cu noul cuantum el va fi pus în plată începând cu 1 octombrie 2018. Practic de când a intrat legea în vigoare până va primi decizia acasă acel pensionar va primi diferenţa de bani”, a explicat Marius Budăi la România TV.

Încercând să calmeze spiritele celor care sunt de părere că nu vor avea nimic de câștigat din aceste schimbări, Ministrul a subliniat că, de această recalculare, vor beneficia cei care au fost afectaţi de inechităţile create de multele modificări ale Legii pensiilor.

„De-a lungul timpului legea pensiilor (…) a fost tot amendată, tot modificată. S-au creat inechităţi, unii pensionari au ieşit mai devreme beneficiind de un alt stagiu de cotizare, alţii au beneficiat de punctaj la grupe, alţii nu. Acele persoane care nu au punctaj la grupele de muncă şi care au ieşit la pensie pe legi speciale se încadrează la 192. Acelor persoane le va fi recalculată pensia. Foarte important de precizat că, dacă cumva, din calcul, la unii dintre pensionari iese un cuantum mai mic niciun pensionar nu va pierde ci va rămâne în plată cu acel cuantum care este cel mai avantajos pentru el”, a continuat Ministrul Muncii.