Pensiile și salariul minim din Rusia. Vladimir Putin a făcut marele anunț: se întâmplă de la 1 iunie
Sancțiunile Occidentului împotriva Rusie au generat pierderi considerabile, dar nu pentru mult timp. Rusia crede că a evitat o criză financiară, în condițiile în care moneda sa crește. În același context, datele economice se îmbunătățesc, dar strategii spun că cifrele ascund unele adevăruri urâte pentru Moscova. Inflația din țară este foarte ridicată. Cu toate astea, există semne că majorarea prețurilor încetinește și va continua să încetinească. De cealaltă parte, rubla rusă a trecut de la un minim istoric în martie la cea mai bună performanță a monedei în acest an.
Economia și Rusia își revin, la fel și rubla rusească
Datele arată că indicatorii de activitate economică se îmbunătățesc, iar Rusia a reușit până acum să evite intrarea în incapacitate de plată a datoriei sale în valută. Aceste aspecte apar, în ciuda sancțiunilor occidentale care au înghețat o mare parte din rezervele sale.
Inflația rusă a atins în aprilie un nivel maxim al ultimelor două decenii, de 17,8% în ritm anual. S-a înregistrat o creștere de la 16,7% în martie, dar creșterea prețurilor începe să dea semne de încetinire
Creșterea prețurilor de consum a încetinit brusc de la 7,6% în martie la 1,6% în aprilie. De cealaltă parte, prețurile bunurilor nealimentare au crescut cu doar 0,5%, față de 11,3% în martie.
Se preconizează că în lunile următoare creșterile viitoare vor fi modeste. Piața susține că Banca Centrală a Rusiei va continua să reducă creșterea de urgență a ratei dobânzii, posibil cu o reducere de 200 de puncte de bază în iunie.
Această decizie vine după ce Banca Centrală a Rusiei a implementat o majorare de urgență a ratei dobânzii care a dus rata dobânzii cheie a țării de la 9,5% la 20% la sfârșitul lunii februarie.
Decizia venea la câteva zile după invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, în încercarea de a salva rubla. De atunci, banca centrală a reușit să mute rata la 14%, pe măsură ce perspectivele pentru inflație și monedă s-au îmbunătățit.
Reziliența rublei și regăsirea echilibrului monetar
Încetinirea creșterilor de prețuri vine ca urmare a unei aprecieri puternice a rublei. Această încetinire, la rândul ei, a redus prețurile de import.
În Europa, rubla se tranzacționa la puțin peste 62 pentru un dolar. În martie, a coborât la un minim istoric de 150 pentru un dolar, în urma anunțării unei serii de sancțiuni internaționale ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.
Măsurile stricte de control al capitalului luate de banca centrală a Rusiei au contribuit la revigorarea monedei aflate în dificultate. De asemenea, Kremlinul a interzis inițial cetățenilor ruși să transfere bani în străinătate.
Transferurile sunt acum limitate la 10.000 de dolari pe lună pentru persoanele fizice până la sfârșitul anului 2022.
Vladimir Putin anunță majorarea pensiilor în Rusia
După o perioadă extrem de volatilă, economia Rusiei pare-se că s-a echilibrat, iar măsurile sociale anunțate de Vladimir Putin, vin pe un fond de stabilitate. Liderul de la Kremlin a ordonat miercuri majorarea cu 10% a pensiilor și a salariului minim „pentru a-i proteja pe ruși de inflație”.
Conform decalrațiilor de la Kremlin, majorarea intră în vigoare de la 1 iunie. Conform calculelor de indexare, pensia minimă va ajunge la puțin peste 300 de euro.
În ceea ce privește majorarea salariului minim, decizia va intra în vigoare cu o lună mai târziu, la 1 iulie. Analiștii au declarat că aceste măsuri nu vor împiedica o scădere bruscă a veniturilor reale.
Aceiași analiști mai spun că, chiar și cu o creștere de 10% a salariului minim și a pensiilor, se așteaptă ca veniturile disponibile reale ale rușilor să scadă cu 7,5%. Aceeași analiză mai spune că salariile reale vor scade cu aproape 6% în acest an.
Analiștii mai spun, totuși, că se așteaptă ca sărăcia să crească la 12,6% în acest an, de la 11% în 2021. Salariul minim din Rusia este în prezent de 13.890 de ruble (250 de dolari) pe lună, în timp ce pensia medie de pensionare se ridică la 18.521 de ruble pe lună.
„Vor fi presiunile inflaționiste”
Majorarea salariilor și a pensiilor ar putea contribui la presiunile inflaționiste. Banca centrală a încercat să le limiteze printr-o majorare de urgență a dobânzii la 20% la sfârșitul lunii februarie. La acel moment valoarea valutară a rublei s-a prăbușit. De atunci, a redus rata de două ori, deoarece rubla și-a revenit.
Ministrul de finanțe Anton Siluanov, conform Reuters, a declarat că măsurile vor costa bugetul federal aproximativ 600 de miliarde de ruble (10,5 miliarde de dolari) în acest an și aproximativ 1.000 de miliarde de ruble în 2023.
Joi, banca centrală urmează să organizeze o ședință de politică monetară în afara programului, în cadrul căreia analiștii se așteaptă ca aceasta să reducă rata dobânzii de referință de la 14% la 9,5%, cât era înainte de intervenția din Ucraina.