Pensii cu 40% mai mari din ianuarie 2024. Cine sunt românii care vor primi mai mulţi bani din iarnă
Promisiunile cu caracter populist au tot existat în politica autohtonă, unele având ulterior și efect, altele rămânând la același stadiu, promisiuni. Dar, premierul Marcel Ciolacu, deși cu un deficit imens bugetar, anunță pensii cu 40% mai mari din ianuarie 2024, precizând și cine sunt românii care vor primi mai mulţi bani din iarnă.
Deficitul bugetar a ajuns la 5,80 în septembrie 2023
Actuala criză economică și slaba colectare a sumelor la buget a dus România la un deficit bugetar extrem de mare, conform datelor de la această oră.
Pe de altă parte, deficitul bugetar a apărut și ca urmare a faptului că guvernul a cheltuit mai mulți bani decât a încasat.
Află despre: Cât a ajuns deficitul bugetar în România. Veste proastă după primele 9 luni
În acest context, după preluarea mandatului, Marcel Ciolacu anunța un pachet de măsuri fiscale menite să diminueze raportul dintre cheltuielile guvernului și încasările bugetare, eliminând anumite facilități pentru o parte a angajaților, în speță cei din agricultură, IT și construcții, majorarea unor impozite pe cifrele de afaceri, dar și majorarea cotei de TVA la anumite produse și servicii.
Analiștii economici au tras semnale de alarmă, precizând că aceste măsuri nu vor face altceva decât să ducă economia românească în jos, multe dintre companiile medii și mijlocii intrând în faliment, sau, și mai rău, activând în economia subterană, eludând noile taxe și impozite.
Cu toate astea, chiar și cu aceste probleme, Marcel Ciolacu a venit cu două anunțuri importante.
Primul este referitor la creșterea salariului minim de la 3.000 la 3.300 de lei brut. Cel de-al doilea anunță pensii cu 40% mai mari din ianuarie 2024.
Marcel Ciolacu anunță pensii cu 40% mai mari din ianuarie 2024
Pe fondul unui dezechilibru bugetar, anunțul referitor la majorarea pensiilor nu este altceva decât o nouă cheltuială de la buget. Dar cu ce bani, se întreabă analiștii, ținând cont de deficitul bugetar care nu va scade în următoarea perioadă.
Dar, și așa, Marcel Ciolacu promite pensionarilor români, pensii cu 40% mai mari din ianuarie 2024?
”Nu putem condamna niște oameni care au prins un anumit sistem la subzistență, doar pentru că așa erau regulile pe timpul comunismului.
Vor fi majorate pensiile cu prioritate. Regula de bază a Comisiei, în momentul acesta, este pentru pensiile generale, să majorăm pensiile și să închidem din inechitățile din interiorul legii.”, declară premierul.
Premierul precizează cine sunt românii care vor primi mai mulţi bani din iarnă
Odată cu acest anunț, Marcel Ciolacu a mai precizat că planul de majorare a fost făcut cu cei de la Banca Mondială, existând cel puțin trei variante, dar, mai spune premierul, a ales să meargă pe varianta convenită cu specialiștii Comisie Europene:
”Există trei variante făcute cu Banca Mondială. Eu merg în acest moment pe primul scenariu pe care l-am convenit cu Comisia.”
Citește și: Marcel Ciolacu, anunțul momentului despre pensii și salarii. Ce angajați vor fi concediați
Mergând mai departe cu precizările de rigoare, referitor la anunțul despre pensii cu 40% mai mari din ianuarie 2024, premierul a explicat și care va fi mecanismul, precum și cine sunt românii care vor primi mai mulţi bani din iarnă:
”De exemplu, sunt oameni care au muncit 30 de ani, dar au pensia de 1.500 de lei. Deci ei au anii de muncă închiși, nu exista contribuție pe timpul lui Ceaușescu. Să-l scot din mormânt să-l cert? Nu pot. Așa era sistemul comunist.
Trebuie să venim cu un sistem astfel încât oamenii aceștia…nu mai sunt foarte mulți, dar sunt niște inechități. Este prima variantă. Oricum o să fie cu minim inflația luată în calcul. Ar fi incorect față de pensionari să nu se vină cu această indexare.
(…) Și pensiile mari, și ele trebuie să aibă o mărire, nu va fi atât de mare, poate va fi de 5%, altele mici vor crește cu 40% sau 20%, dar se va explica foarte clar.”, a mai precizat Marcel Ciolacu.
Deși politicianul își dorește ca România să aibă pensii cu 40% mai mari din ianuarie 2024, acesta a mai specificat și la cât se ridică cheltuiala bugetară în acest sens, și anume ”o sută de miliarde de lei, cu o creștere de 15%.”
Vezi și: Crește vârsta de pensionare în România. Anunțul oficial care îi afectează pe toți românii
În concluzie, rămâne de văzut dacă aceste majorări se vor putea face și dacă, în cele din urmă, România va putea ajunge la ținta de deficit bugetar impus de CE, și anume de 2,8, pentru a rămâne eligibilă în continuare pentru a primi sumele aferente din PNRR: