Pensii 2023. Dezavantaj major pentru toți angajații români care muncesc în aceste condiții
În urmă cu trei ani, Parlamentul României adopta o nouă privind sistemul public de pensii, este vorba de Legea nr. 127/2019, care pentru moment nu este încă în vigoare, actul legislativ urmând a intra în vigoare de anul viitor. Conform modificărilor aduse prin noua lege, angajatorii din România vor fi obligați să plătească la termen toate sumele calculate și reținute de la salariați pentru fondul de pensii. Mai pe scurt este vorba de principiul contributivității și stagiul de cotizare, conform noilor reglementări.
Noua lege a pensiilor pune presiune pe angajator
Încă din 2018, salariații au obligația fiscală de a depune contribuțiile sociale, cele obligatorii, precum și cele pentru sănătate și pensii. Tot de atunci, conform reglementărilor legale, angajatprii aveau sarcina de a calcula și de a reține sumele, și implicit de al e vira către stat.
Numai că, odată cu promulgarea Legii nr.127/2019, care pentru moment nu a intrat încă în vigoare, acest lucru întâmplându-se de anul viitor, angajatorilor li s-a trasat obligația, mai nou să calculeze punctajul salariaților și să stabilească stagiul de cotizare, la sumele calculate și reținute din salariile angajaților.
În caz contrar, conform noii legi, există riscul ca de la 1 martie a.c., să intr sup incidență penală și „se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”.
De altfel aceste aspecte, referitoare la angajatori, apar și în noua lege promulgată de Parlamentul României, în urmă cu trei ani, după cum urmează:
„Art. 2 lit. c) : principiul contributivității, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuțiilor datorate și plătite de persoanele fizice și juridice, care contribuie la sistemul public de pensii;
Art. 40 alin (1) : În sistemul public de pensii stagiul de cotizare se constituie din însumarea perioadelor pentru care s-a datorat și plătit contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat de către asigurat și, după caz, de către angajator.
Art. 3 lit. a) : asigurat – persoana fizică pentru care angajatorul sau entitatea asimilată angajatorului este obligat/ă să rețină și să plătească contribuția de asigurări sociale (…)
Art. 2 lit. n) :stagiu de cotizare – perioada de timp ulterioară intrării în vigoare a prezentei legi, pentru care s-au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii.”, se precizează în Legea nr. 127/2019.
Fără control asupra sumelor calculate
O altă explicație dată de experții juridici spune că, deși angajatul este cel care are obligația de a contribui la sistemul de pensii, conform noilor reglementări, nu va putea avea un control clar asupra sumelor calculate, reținute și depuse de angajator, nici chiar prin platforma „Spațiul Virtual Privat”.
„Din punct de vedere juridic, inclusiv fiscal, titularul obligație de a contribui/cotiza la sistemul public de pensii este salariatul, angajatorul fiind cel care are obligația de calcula, reține și vira sumele respective.
Mai mult, salariatul nu are un control asupra sumelor care i-au fost calculate și reținute, ci se poate baza pe buna credință a angajatorului și, cel mult, poate verifica dacă angajatorul său, cel care a reținut sumele respective, înregistrează datorii la bugetul de stat.
Nici evidența electronică din Spațiul Privat Virtual nu reprezintă o garanție a plății efective a sumelor calculate și reținute, ci o confirmare că au fost depuse declarațiile fiscale de către angajator.”, explică Avocatnet.ro.
Reamintim că noua lege, promulgată în 2019, privind sistemul public de pensii, ar trebui să intre în vigoare, conform calendarului, în 2023.