Pensii 2021. Vești bune despre bugetul pensionarilor. Ministrul Muncii a făcut anunțul zilei

Pensii 2021. Vești bune despre bugetul pensionarilor. Ministrul Muncii a făcut anunțul zilei
Pensii 2021. Vești bune despre bugetul pensionarilor. Ministrul Muncii a făcut anunțul zilei

Românii așteptau cu sufletul la gură această veste. Cu cât se vor mări pensiile bătrânilor în anul 2021. Raluca Turca, ministrul Muncii, tocmai a făcut anunțul oficial. Ce sumă colosală va primi de la stat pentru a mări pensiile în România.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor în 2021

Vești bune pentru pensionari. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, tocmai a făcut anunțul pe care toți românii îl așteptau. Se măresc pensiile în 2021. Politicianul a confirmat faptul că pensiile bătrânilor vor fi majorate în concordanță cu veniturile, bugetul pensiilor primind o subvenție de 18 miliarde de lei de la stat.

„Avem aproximativ 18 miliarde de lei subvenţie de la bugetul de stat la bugetul de pensii. Această subvenţie întăreşte faptul că, în momentul de faţă, inclusiv majorarea cu 14% pe care Guvernul anterior a realizat-o la 1 septembrie are nevoie de finanţare suplimentară. Deci, practic, bugetul de pensii din bugetul asigurărilor sociale de stat asigură plata pensiilor majorate cu 14% cu subvenţie de 18 miliarde de lei de la bugetul de stat.

Dacă cineva din comisia de specialişti din Parlamentul României poate să ne spună cum am fi putut asigura, cu un buget sustenabil, încă un efort bugetar de 40 de miliarde de lei (necesar pentru majorarea pensiilor cu încă 26%, n.r.), vă rog să mă credeţi că aş îmbrăţişa această variantă cu braţele deschise”, a afirmat Raluca Turcan sâmbătă, 27 februarie, potrivit g4media.ro.

Cu această sumă colosală, Raluca Turcan susține că se vor acoperi pensiile tuturor persoanelor vârstnice din România.

„Pentru susţinerea majorării de 14% a pensiilor, efortul bugetar a fost de 7,7 miliarde de lei, iar de la 1 ianuarie 2022, conform Ordonanţei 8/2021, pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei şi maxim 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut”, a completat Ministrul Muncii, conform sursei citate.

Raluca Turcan, anunț despre românii care lucrează la stat

Ministrul Muncii a declarat, cu puțin timp în urmă, că proiectul ce va interzice cumularea pensiei cu un salariu de la stat este aproape finalizat. Mai mult de atât, Raluca Turcan susține că este posibil ca vârsta de pensionare să se prelungească până la 70 de ani, în anumite cazuri, fără a avea și pensie pe lângă salariu:

„Vom veni cât de curând cu proiectul interzicerii cumulării pensiei cu salariu, la stat. Este aproape finalizat. Mai avem consultări astfel încât să fie constituțional și să nu creeze distorsiuni în economie. Proiectul a izvorât din tendința care există în sistemul public, ca atunci când ești pensionat, chiar și anticipat, a doua zi să te angajezi, din nou, la stat.

Noi prin acest proiect le dăm posibilitatea celor din sistemul public să muncească opțional până la 70 de ani, iar atunci nu vor mai putea avea și pensie. Odată ieșit la pensie din sistemul public, dacă vrei să te reangajezi, poți să o faci în baza acestui proiect. Acest proiect înseamnă că nu mai poți cumula două surse de venit de stat. În momentul de față nu există interdicție pentru asta”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii.