Pensii 2021. Vestea momentului pentru românii care vor să-și cumpere vechime pentru pensii. Se schimbă totul
Vești importante. Guvernul a amânat noua lege a pensiilor pentru 1 septembrie 2023, ceea ce îi afectează pe toți cei care doreau să își cumpere vechime în muncă. Singura modalitate rămasă la îndemâna românilor este OUG 163/2020, care are o durată fixă.
Veste pentru românii care vor să-și cumpere vechime pentru pensie
Adoptarea noii legi a pensiilor ar fi oferit angajaților oportunitatea de a cumpăra vechime în muncă pe o durată nelimitată. Hotărârea adoptată de Guvern le oferă posibilitatea de a face acest lucru doar până la 31 august. În prezent, singura variantă prin care românii își pot completa stagiul de cotizare la pensia de stat este prin OUG 163/2020, care are o durată fixă, cuprinsă între 21 septembrie 2020 și 31 august 2021. Potrivit OUG 163/2020, orice persoană nepensionată poate cumpăra vechime pentru pensie, în baza unui contract încheiat cu casa teritorială de pensii, pentru o perioadă anterioară de cel mult șase ani.
Încheierea unui contract și plata sumelor aferente perioadelor care se doresc a fi completate trebuie să se facă până în data de 31 august 2021, teoretic, căci din acel punct ar fi trebuit să intre în vigoare Legea 127/2019, care ar fi prelungit termenul cumpărării vechimii în muncă. Cu toate acestea, nu este exclus ca facilitatea să redevină activă în intervalul 1 septembrie 2021 – 1 septembrie 2021, printr-o OUG sau un proiect legislativ al Parlamentului.
Condițiile de pensionare
Bugetul are nevoie de bani în acest an și anul viitor, așa că statul scoate la vânzare până la șase ani de pensie pentru cei care nu au un stagiu minim îndeplinit. Condițiile de pensionare în România spun că femeile se pot pensiona cu vârsta standard de 61 de ani, 4 luni în septembrie 2020. Această vârstă tot crește pentru a ajunge până la 63 de ani în ianuarie 2030. Pentru bărbați e mai simplu. Vârsta de ieșire la pensie este de 65 de ani.
Dacă au vârstele acestea și un stagiu de cotizare de minimum 15 ani, românii se pot retrage cu pensia care reiese din calculul făcut pe actuala lege. Însă, dacă vor o pensie completă, atunci și perioada de cotizare trebuie să fie asemenea. 31 de ani la femei și 35 de ani la bărbați.
„O persoană care, în momentul de față nu are stagiul minim de cotizare, dar are vârsta de pensionare, sau lipsesc câțiva ani de contribuții din stagiul de cotizare dde 35 de ani, după adoptarea acestei OUG pot încheia un contract de asigurări sociale pentru plata contribuțiilor pentru perioadele respective. Nivelul contribuțiilor plătite va fi la nivelul salariului minim brut pe economie”, clarifica Ionel Dancă, deputat PNL.