Pensii 2021. Totul despre schimbarea vârstei de pensionare. Ce este adevărat și ce va fi o alegere
Când vine vorba de pensii 2021, apar pe zi ce trece noi modificări. Cea mai recentă face referile la schimbarea vârstei standard de pensionare. Ministrul Muncii a făcut rîspuns întrebărilor ce fac referire la noua legislație pentru pensii 2021.
Din 2030 se schimbă vârsta de pensionare
Subiectul pensii 2021 este unul aprig dezbătut. Modificările aduse, spune Ministrul Muncii, vor avea efect de-abia din 2030, referitor la vârsta standard de pensionare. Raluca Turcan cu privire la acest aspect, a declarat că noua vârstă standrd de ieșire la pensie își va produce efectele de-abia din 2030.
”În acest moment, vârsta standard de pensionare în România este de 65 de ani pentru bărbați și de 61 de ani și 6 luni pentru femei.
Din în ianuarie 2030, aceasta să crească la 63 de ani, conform Legii nr. 263/2010. Actualul Executiv nu are ca scop modificarea vârstelor de pensionare existente în acest moment.” Raluca Turcan.
Ministrul Muncii anunță un alt proiect de lege pentru pensii 2021
Dacă schimbarea vârstei standard de pensionare va avea efect de-abia în 2030, același Ministru al Muncii vorbește publicației amintite de un alt poriect, aflat pe masa executivului liberal. Acest nou proiect face referire la opțiunea unui angajat, viitor pensionar, de a ieși la pensia la vârsta de 70 de ani.
În interviul acordat publicației economice, Ministrul nu a dat o dată exactă când ar putea fi votat acest proiect. În schimb a certificat existența unui astfel de proiect, aflat în discuție cu toți factorii decizionali din Guvernul condus de Florin Cîțu.
”Avem totodată în lucru un alt proiect de lege care vizează introducerea opțiunii între pensie și salariu la stat, pentur pensii 2021. Proiectul prevede posibilitatea optării pentru pensionare la 70 de ani.
În această privință, modificările pe care le avem în vedere vizează opțiunea de a continua activitatea până la vârsta de 70 de ani, în măsura în care angajatul își dorește acest lucru, tocmai pentru a evita situațiile în care se cumulează pensia cu salariul de la stat. Este vorba însă de o opțiune, nu de o obligație”, a mai spus șefa Muncii.
Deși cu o decizie dată de Curtea Constituțională, actuala guvernare liberală nu dorește măriirea pensiilor cu 40%. Florin Cîțu a precizat că singura variană sustenabilă ar fi un procent de maxim 4%.
Deși, și cesta este sub semnul întrebării, noul Ministru al Muncii, Raluca Turcan speră să se ajungă la un compromis, și să existe totuși o mărire a pensiilor. Rămâne să urmărim evoluția lucrurilor, în perioada următoare.
Azi se așteaptă proiectul de buget pe 2021
Astăzi se așteaptă în Parlamentul României o formă a proiectului de buget pe anul 2021. În urma acestuia se va știi dacă se vor putea opera măririle la salariul minim brut pe economie și dacă este posibilă o mărire a pensiilor.
Provocarea acestui nou proiect de buget este una consistentă. Povocarea este pentru remierul Cîțu, obligat să reducă deficitul bugetar cu 30 miliarde de lei. Vom vedea care este prognoza bugetară oferită de Florin Cîțu, și dacă Parlamentul o va accepta.