Pensii 2021. Ce se întâmplă cu achiziționarea de vechime. Vești bune pentru mii de români

de: Manolică Anca
13 03. 2021

Pensii 2021. Vești bune pentru milioane de români care vor să iasă la pensie mai devreme, dar nu au suficienți ani de vechime. Un nou proiect de lege cu privire la achiziționarea anilor de vechime pentru pensie a primit un raport favorabil, urmând a intra la votul decisiv. Iată tot ce trebuie să știi.

Pensii 2021. Ce se întâmplă cu achiziționarea de vechime

Sunt foarte multe persoane care, din diferite motive, sunt interesate să cumpere ani vechime pentru pensii în 2021. Un nou proiect de lege privind completarea stagiului de cotizare la pensia de stat ar putea intra în vigoare. Acesta a primit un raport favorabil de aprobare și urmează ca, în curând, să intre la votul decisiv al Camerei Deputaţilor. Măsura ar putea fi disponibilă până în data de 31 august 2023 și ar fi o veste excelentă pentru viitorii pensionari. Asta pentru că, până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor (Legea 127/2019), respectiv la 1 septembrie 2023, românii vor putea și vor avea timp să îşi umple golurile pe care le au în vechimea în muncă.

Dacă proiectul nu va fi aprobat, cumpărarea de vechime pentru pensii nu ar mai putea fi posibilă între septembrie 2021 și septembrie 2023. Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 163/2020, care prevede actualul mecanism prin care cei interesaţi pot să îşi completeze stagiul de cotizare până pe 31 august 2021, urmează să prelungească termenul-limită pentru cumpărarea vechimii în muncă până pe 31 august 2023. Important de menționat este că prevederile proiectului de lege nu se aplică momentan. Ele trebuie adoptate de Parlament, primugate de preşedintele statului şi apoi publicate în Monitorul Oficial.

Cine poate cumpăra ani de vechime la pensie în 2021

Conform actualelor prevederi ale OUG 163/2020, cumpărarea vechime pentru pensii se poate face doar până la 31 august 2021. După această dată, mecanismul ar fi trebuit să fie permis prin noua lege a pensiilor. Cu toate acestea, Guvernul a decis amânarea intrării acesteia în vigoare până pe 1 septembrie 2023. Cumpărarea vechimii pentru pensie este o facilitate care a mai existat și în trecut. Doar că, de fiecare dată s-a aplicat pe o perioadă limitată.

Conform actului normativ, un astfel de contract poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie. Iată ce  condiții trebuie să îndepliească cumulativ:

  • nu are calitate de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada solicitată;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită asigurarea.